Новата Барби: с пъпки, белези и целулит

Американски дизайнер се вдъхнови от истинския живот

Американскоият дизайнер Николай Лам се вдъхновил от миналогодишните изследвания на тема "Какаво би било, ако Барби беше реална жена и обратното – ако реална жена стане кукла", публикувани в много издания. Според изследванията, жена с пропорциите на куклата Барби не би могла да си държи главата на раменете в буквалния смисъл.

В резултат Лам решил да даде живот на нова кукла - с пропорциите на среднестатистическа девойка. Барби станалаа значително по-широка в ханша, краката и шията й се скъсили, талията също се уголемила, а гърдите й се смалили.

На куклата са присъщи и "особеностите" на реалните момичета: пъпки, белези, стрии и тлъстинки. Тези "особености" могат да се комбинират. Дизайнерът работи над серия лепенки, с които може самостоятелно да се "украси" куклата Ламили (така авторът е кръстил творението, на себа си).

"Реалността е прекрасна", казва Николай Лам. Той иска да накара така да мислят не само децата, които ще си играят с куклата, но най-вече техните родители. "Често те се нуждаят от приказки повече от отрочетата си", смята дизайнерът. В резултат от това негово убеждение станала серията лепенки с целулит за куклата.

 „Белезите” Лам измислил, за да подкрепи децата, които също имат такива: "Много деца ужасно се срамуват от своите белези и страдат заради тях. Искам да разберат, че в това няма нищо страшно".

Американският дизайнер Николай Лам е на 26 години, той е от Питсбърг.