Стара Загора: високо ниво на икономика, но с неблагоприятни тенденции

Икономистът Явор Алексиев очерта социално-икономическия профил на областта за 2014 година

Социално-икономическото развитие на област Стара Загора през последната година е добро, но с неблагоприятни тенденции. Това посочи като извод от проведено изследване на Института за пазарна икономика икономистът Явор Алексиев пред Starazagorautre.bg.

По думите на експерта, допреди година областта ни е била с добро социално-икономиечско развитие, по-високо от средното за страната, но заради сринатия пазар на труда, оценката ни се е влошила.
Алексиев припомни, че преди кризата работещите хора в Стара Загора и Бургас са били по равно - 35%, а в последната година наетите в морския град са стигнали 43%, докато в Стара Загора са едва 29%. Така Бургас е изместил от лидерското място Стара Загора.
Добрата новина, според Алексиев, е че последните данни на Националната статистика от миналата седмица сочат, че след 5-6 поредни тримесечия на спад на броя на наетите на годишна база, Стара Загора отново има тримесечие с положителен ръст. Това, смята експертът, би могло да е начало на устойчиво възстановяване на работните места в областта, което да ни върне позициите в социално-икономоческия профил.
Оживяването на едит такъв голям пазар, какъвто е Стара Загора в южните части на страната, ще успее да разгърне икономическия потенциал по остта София - Пловдив - Стара Загора - Бургас, което пък от своя страна ще допринесе за развитието и по-малките области, в случая - Сливен и Ямбол.
Явор Алексиев подчерта, че като социално-икономическото развитие на страната през последната година бележи положителна посока, специално по отношение на пазара на труда. В много области вече има ясно очертани тенденции за намаляваща безработица и увеличаване на заетостта.

Изследването е направено на база данни от НСИ, МОНМ и две собствени изследвания на Института за пазарна икономика и представително, уточни Алексиев.