САЩ и Турция в опит за сближаване на позициите за Сирия

На срещата са били обсъдени мерките, които Вашингтон и Анкара ще предприемат в борбата срещу "Ислямска държава"

Американският вицепрезидент Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха повече от четири часа в двореца Бейлербей на брега на Босфора в Истанбул, събощава БНР. След срещата Ердоган заяви:

"Основно внимание отделихме на групировката Ислямска държава, която се зароди в Мосул. Имахме възможност да обсъдим редица проблеми. Ще продължим срещите и разговорите ни в името на запазването на мира и сигурността в нашия регион. Обсъдихме проблемите в Кипър, Украйна, Кавказ, Афганистан."

Байдън на свой ред посочи, че са били обсъдени мерките, които Съединените щати и Турция ще предприемат в борбата срещу "Ислямска държава". Той даде висока оценка на усилията, които Турция полага за закрилата на около 1 милион 600 хиляди сирийски бежанци. По думите му, САЩ ще отпуснат 135 млн. долара хуманитарна помощ за сирийските бежанци.

Изключително строги мерки за сигурност по море, суша и въздух съпътстваха посещението на американския вицепрезидент в Истанбул. Той разговаря и с представители на неформални организации, между които е и опозиционното на турското правителство Движение за запазването на парка "Гези" в Истанбул. В същото време около 300 членове и симпатизанти от Съюза на турските младежи участваха в протест в центъра на Истанбул срещу посещението на Джо Байдън.