Димитър Танев: Бюджет 2015 ще е рестриктивен

Рeформаторският блок държи на бюджетен дефицит до 3 %

Димитър Танев: Бюджет 2015 ще е рестриктивен
Бюджет 2015 ще е рестриктивен. Реформаторският блок държи бюджетният дефицит да е до 3 %.  Бюджетът трябва да е състезание за политики, а не за пари и да има програми за реформи при представяне на предложенията.Това заяви в сутрешния блок на Телевизия „България он ер“ народният представител от Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Димитър Танев, член на временната бюджетна комисия в парламента.

Танев даде положителна оценка на усилията на РБ и ГЕРБ да сформират стабилно мнозинство и каза, че първите резултати вече са видими. Имаме стабилна подкрепа и можем да пристъпим към обещаните реформи, допълни още той.

Димитър Танев определи актуализацията като една от най-важните теми, като нарече Бюджет 2014 катастрофа и като планиране, и като изпълнение и даде пример, че неизпълнение на приходната част е 1,069 млрд лв. Той обясни, че още при представянето на отчета за изпълнението на Бюджет 2013 и на консолидирана фискална програма не са били отчетени двете очевидни тенденции - на намаляване ръста на БВП и преминаването от инфлация към дефлация. Понеже тези тенденции не са били взети предвид и има несъбираемост на приходите, сега е налице и неизпълнение на бюджета, коментира още заместник-председателят на „Движение България на гражданите“.

Танев определи като лоша работа на Митниците като приходна агенция особено по направленията акцизи и ДДС, както и даде негативна оценка на непоследователността в задължителното въвеждане на контролно-измервателните уреди.

Димитър Танев бе категоричен, че актуализация на бюджета при свръхдефицит не е подкрепяна практика от РБ, но в този случай се налага, за да не се стигне до масови фалити на фирми поради това, че държавата е лош платец. Ние не подкрепяме свръхдефицита в бюджета, но няма особен избор – приходите намаляват и системите са недофинансирани. Трябваше да изберем дали да се върви към свиване на разходите и държавата да остане некоректен платец със всички рискове за бизнеса и икономиката или решаваме да поемем дълг, да изчистим задълженията и да започнем 2015 на чисто, обясни той позицията на Реформаторите.

Танев потвърди, че КТБ също е факторът, който налага поемането на дълг, като подчерта, че това не е разход на бюджета. Фондът за гарантиране на влоговете, от една страна, има годишни приходи от банките в размер на около 250 млн. лева, и второ – може да събере активи от остатъците от КТБ. Това беше и предложението, което ние подкрепихме, както и по отношение на прихващанията и цесиите, които са направени, обясни още членът на временната бюджетна комисия. Той добави, че при тях, когато се касае за суми по-големи от реалните депозити, вече става дума за схема и подчерта, че процесът е регламентиран в европейското законодателство, но в българското не е. Ще дадем възможност чрез закона да се увеличат правомощията на синдика, допълни още Танев и каза, че РБ ще държи анализът на КТБ да се има предвид при съставянето на Бюджет 2015 г.

Попитан за сливането на НАП и Митниците, Димитър Танев бе категоричен, че това не може да се случи веднага, а срок може да се обсъжда след внимателен анализ на ефектите върху приходната част на бюджета. Работим за по-голяма консолидация и ефективна свързаност на институциите, допълни още депутатът от РБ и подчерта, че в решението ще се отчетат и предложенията и възможностите на бизнеса.

В заключение заместник-председателят на „България на гражданите“ изрази надежда, че финансовата 2014 година ще привърши както е заложена актуализацията, но разчита на повече събираемост на приходи, което да осигури буфер за бюджетната 2015 година.