Бургазлия ще се състезава на Световното по джетски в Тайланд


Бургазлията Кристиян Киров заминава в края на месеца със своят екип за Тайланд, където ще вземе участие в Световния Шампионат по джетски. За първи път в историята на този спорт българин е допуснат за участие и това е шампиона на България в клас над 200 к.с. - Киров, състезаващ се с любимият си номер - 530. Той ще представя своя клуб "Съни Бийч Джетски Рейсинг", първият официално регистриран клуб по джетски в нашата страна. Подготовката на "Акулите", както е прозвището на "Съни Бийч Джетски Рейсинг" премина на местна почва и на 30 ноември отлитат за Патая, Тайланд, където състезанието се провежда вече 18 години. Квалификациите на нашия състезател са на 3 и 4 декември, а стартовете съответно на 5 (два старта), 6 и финал на 7 декември. Участието на Киров ще започне от квалификациите, а ако успее да ги прескочи ще може да се нареди сред 14-те най-бързи състезатели в света на джетовете в категория Runabout Novice Stock и да се състезава в четири последователни старта за титлата "Световен шампион" в тази категория.
През лятото на 2014 г. след четирите кръга от национални състезания Кристиян Киров спечели всички стартове и заслужено стана шампион на България в клас над 200 к.с., а в края на октомври Българската федерация по джетски предостави международен състезателен лиценз на Киров и съотборника му Марио Михалев. Това им даде правото за първи път да дебютират на световната сцена, където ще мерят сили с най-великите състезатели в този спорт.
JETSKI WORLD CUP 2014 е официалното име на състезанието, а повече информация може да се прочете на официални сайт на първенството - http://www.jetski-worldcup.com. Организира се от 1996 г. насам и е най-престижното състезание по джетски през годината, като е признато за такова от Световната джетски федерация. Съгласно правилника на федерацията, всеки клубен отбор представлява и страна си. Всяка година броя на състезателите и страните, които представляват се увеличава. Тази година се очаква рекорден брой състезатели от над 20 различни държави!