Марин Райков за Костинброд: Очаквахме режисирана провокация, но не и с печатницата

Бившият служебен премиер бе разпитан по делото за „костинбродските бюлетини“

Независимо, че сме имали очакване от някъде да бъде режисирана провокация, и въпреки цялата ни бдителност, не сме очаквали тя да бъде свързана точно с печатницата "Мултипринт", където се печатаха бюлетините за парламентарните избори през 2013 г. Това каза бившият служебен министър – председател Марин Райков, който близо половин час беше разпитван по делото за бюлетините в Костинброд. По делото единствен обвиняем е бившият главен секратар на Министерския съвет Росен Желязков.

Райков каза, че са очаквали всеки повод да бъде използван за скандал, той като още преди изборите политически лидери били казали че няма да признаят резултатите от изборите. Той си общувал постоянно с лидерите на партиите, които го занимавали с всевъзможни проблеми.
Нито един лидер обаче нямал против печатницита "Мултипринт" в Костинброд, никой нямал против в нея да се печатат бюлетините.

Случилото се в деня за размисъл бе изцяло мотивирано от политически съображения, за да бъде намерено извинение за нарушаване на политическото мълчание, каза още Райков.
Припомняме, че в деня преди изборите през май 2013 г. стана ясно, че в печатницата има над 300 000 допълнителни бюлетини, неотпътували за районите. Сигналът в прокуратурата бе подаден от Мая Манолова.
По повод депутатката от БСП Райков каза, че тя не се е свързала с него и това много го разочаровало.

Беше добре да се обърне и към мен, за да решим ако има някакъв проблем, още повече че тя знае, че аз съм бил в постоянен контакт с нейния лидер, каза Райков.
В началото на разпита си той каза, че лидерите често са го търсели да споделят притеснения относно изборния процес - Станишев споделил притеснение, че областните управители по места могат да повлияят, лидерът на ДПС Местан го занимавал, че свършват принтери и тонери, бившият лидер на ДСБ Иван Костов пък - че полицаите по места имат възможности да влияят заради роднински връзки с хората.
Делото продължава с разпит на още свидетели.