Димитър Танев: Държавата ще се разплати и ще започне 2015-та начисто

Поемането на дълг е неизбежно, потвърди старозагорският депутат от бюджетната комисия

Не са правени промени в проекта на актуализация на бюджета след първото четене, съобщи пред Starazagorautre Димитър Танев, старозагорски депутат, член на бюджетната комисия и представител на Реформаторския блок.

Допълнителни средства ще получат МВР и здравеопазването, за да не останат неразплатени разходи и бюджет 2015 да не започва с дефицит. Поемането на допълнителния дълг се налага и заради кризата с КТБ.

Два милиарда от този допълнителен дълг ще бъдат предоставени на фонда за гарантиране на кредитите, ангажиментът на фонда е през годините да възстанови тези средства, каза още Димитър Танев.

Той бе категоричен, че актуализация на бюджета при свръхдефицит не е подкрепяна практика от Реформаторския блок, но в този случай се налага, за да не се стигне до масови фалити на фирми поради това, че държавата е лош платец.
"Ние не подкрепяме свръхдефицита в бюджета, но нямаме особен избор – приходите намаляват и системите са недофинансирани. Трябваше да изберем дали да се върви към свиване на разходите и държавата да остане некоректен платец със всички рискове за бизнеса и икономиката или решаваме да поемем дълг, да изчистим задълженията и да започнем 2015 на чисто", обясни той позицията на Реформаторите.

Танев потвърди, че КТБ също е факторът, който налага поемането на дълг, като подчерта, че това не е разход на бюджета. Фондът за гарантиране на влоговете, от една страна, има годишни приходи от банките в размер на около 250 млн. лева, и второ – може да събере активи от остатъците от КТБ. Това беше и предложението, което ние подкрепихме, както и по отношение на прихващанията и цесиите, които са направени, обясни още членът на временната бюджетна комисия. Той добави, че при тях, когато се касае за суми по-големи от реалните депозити, вече става дума за схема и подчерта, че процесът е регламентиран в европейското законодателство, но в българското не е.
РБ ще настояват за реформиране на здравеопазването и МВР, за да не се стига и догодина до наливане пари в тези сектори рисково.