Рокади в енергетиката, направиха смени в бордовете на Мините и ТЕЦ 2

Двама от общински съвет Стара Загора, са сред новите ръководни кадри

С Решение на Съвета на директорите на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД са били направени промени в няколко енергийни дружества под шапката на холдинга.

Освободен е изпълнителният директор на Националната електрическа компания Екатерина Истаткова. Кадрови промени има също в Електроенергийния системен оператор, мини „Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2.

Екатерина Истаткова оглави НЕК през февруари тази година. Сега тя ще бъде заменена с Петър Илиев, който работи в електрическата компания от около десетина години.

Петър Илиев беше освободен от Екатерина Истаткова по време на кабинета Орешарски.

Досегашните членове на Съвета на директорите на най-голямото въгледобивно предприятие - Георги Христозов и изпълнителният директор на дружеството Георги Златев, са освободени.

На тяхно място в ръководството влизат бившият депутат Диян Червенкондев и настоящият общински съветник от ОбС - Стара Загора, Николай Диков. Третият член на борда на директорите - Андон Андонов, запазва позицията си. След провеждане на заседание на Съвета на директорите ще бъде избран изпълнителен директор на дружеството, съобщиха още от БЕХ.

В другото държавно дружество от комплекса "Марица Изток" - ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, за член на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, също общински съветник от ОбС - Стара Загора, който заменя Михаил Митков.

Промените в ръководствата на държавните дружества от енергийния сектор целят подобряване на тяхното управление и стабилизиране на финансовото им състояние, съобщава БЕХ.