Община Нова Загора излиза на свободния пазар на електроенергия

Това ще доведе до намаляване на разходите за електроенергия в бъдеще с близо 25 %

Разработеният проект на Бюджет 2015 г. на Нова Загора напълно отразява намеренията на общинското ръководство да поддържа бюджетна политика, гарантираща финансова стабилност, и в същото време изпълнение на всички заложени цели и приоритети на община Нова Загора, информират от общината.

„Проектът за Бюджет 2015 в частта му за „Местни дейности”, който предлагаме на вниманието на обществеността е абсолютно реалистичен и балансиран. Стремежът ни е разумно намаляване на разходите и прозрачно управление, така че гражданите на общината да виждат къде отиват парите им. Нашата община е една от малкото общини в България, която предприема мерки за излизането на свободния пазар на електроенергия. Това ще доведе до намаляване на разходите за електроенергия в бъдеще с близо 25 %” - това заяви кметът на община Нова Загора Николай Грозев по време на публичното обсъждане на Бюджета за следващата година.
На обсъждането присъстваха и заместниците му Маргарит Тодоров, Светла Стоянова и Ивайло Енев; секретарят на Общината Веселина Трънова, директор дирекция „Финансова и административна дейност” Галя Колева; общински съветници; местни медии и други.
Галя Колева - директор дирекция „Финансова и административна дейност” в Община Нова Загора представи основните акценти в Проекта за бюджет на общината за местните дейности за 2015 г. и очерта целите и приоритети пред него, а именно осъществяване на стабилен бюджетен процес чрез: разпределяне на финансовия ресурс по начин, отговарящ в най-голяма степен на потребностите на гражданите; подобряване на социалната, културната и образователна инфраструктура, и ефективно и целесъобразно изразходване на финансовите средства при спазването на стриктна бюджетна дисциплина.
Съобразно ресорите, за които отговарят, в обсъждането се включиха и заместник-кметовете.
Маргарит Тодоров запозна подробно присъстващите с инвестиционната програма на Общината за 2015 г. „ През настоящата година бяха реализирани няколко общественозначими за общината обекти като спортна зала „Младост” и ремонта на ул. „Проф. Минко Балкански”, наред с някои по-малки, но не по-маловажни проекти. Само седем обекта, които бяха заложени в тазгодишната капиталова програма не са изпълнени и то поради независещи от нас причини, свързани с проектирането им. През следващата година сме подготвили отново амбициозна инвестиционна програма, включваща 47 обекта, сред тях и обновяване фасадата на СОУ „Христо Ботев”. Ще бъдат ремонтирани няколко улици и отделени финансови средства за благоустрояване не само на града, но и на 17 села в общината, където ще бъде извършен ремонт на ЦДГ, читалища и др.”- каза г-н Тодоров. „Община Нова Загора може да се похвали с добра събираемост на данъците, така че за следващата 2015 г. сме заложили запазване на приходите, но без това да води до увеличаване на данъците за гражданите.”- добави той.
В края на срещата кметът Николай Грозев заяви, че така заложеният бюджет е още едно доказателство за перспективното управление на община Нова Загора, като изпълнението му ще позволи задоволяване на многообразието от потребности и очаквания на гражданите, постигайки баланс между различните приоритети за развитие на общината и интересите на населението.