Цвета Караянчева благодари на Анка Хекимова, дарила знамето на преображенци

Ценната реликва е съхранявана в семейството на дарителката в продължение на 111 години

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева се срещна с дарителката Анка Хекимова- Колакова, потомка на бежанци от Егейска Македония, която предостави на Националния военноисторически музей знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Ценната реликва е съхранявана в семейството й в продължение на 111 години. Тя бе показана официално в Народното събрание и връчена на председателя на парламента Цецка Цачева. 

От името на парламентарната група Караянчева благодари на г-жа Колакова за родолюбивия жест да дари светинята в националната историческа съкровищница и тя да стане достояние на широката общественост. 

Знамето е шито през 1903 г от учителката Мария Капитанчева по нареждане на легендарния войвода Апостол Терзиев. Стотици четници са се клели пред него, участвало е в десетки сражения и е спасено от свещеника Димитър Джутев. 

В музея то ще стои редом със знамената от борбите за национално освобождение от всички краища на България, а копие от него ще бъде ползвано от Националната гвардейска част по време на тържествени ритуали. 

Цвета Караянчева пожела на дарителката здраве, дълголетие, силен дух и постъпката й да намери много последователи, за да бъде пример за поколенията делото на славните ни прадеди.