В Непал ще направят най-масово жертвоприношение

В ритуала, който се прави веднъж на пет години, ще бъдат избиват около 500 000 животни

Индуисти в Непал се събраха за началото на най-масовото ритуално жертвоприношение на животни и птици в света, пренебрегвайки призивите на активисти за забраната на тази жестока практика, предаде БТА.

Над 80 процента от 27-милионното население на Непал изповядва индуизъм. За разлика от повечето последователи на религията в съседна Индия непалските индуисти редовно принасят в жертва животни, за да омилостивят боговете. 

Стотици полицаи са разположени на мястото, за да предотвратят евентуални сблъсъци между активисти и индуисти. 

"Този ритуал е свързан с вярата на хората и не можем да накърним чувствата им, като го забраним", казва Йогендра Дулал, заместник-управител окръг Бара Йогендра, където се намира храмът Гадхимай близо до границата с Индия.

Десетки хиляди хора се стичат за ритуалното жертвоприношение, което се извършва веднъж на пет години. В ритуала се избиват около 500 000 животни. Индуистите вярват, че жертвоприношението в чест на богинята на силата Гадхимай ще им донесе късмет и просперитет. 

Ритуалът започна призори с церемониалното "панча бали" или жертвоприношение на пет животни - плъх, коза, петел, прасе и гълъб. Около 5000 бивола бяха оставени на открито, преди касапи с мечове и големи закривени ножове да започнат да ги обезглавяват. До края на фестивала в събота в жертва ще бъдат принесени още хиляди кози и птици. Главите им ще бъдат заровени в обща яма, а кожите им ще бъдат продадени.

"Не е правилно да се избиват животни в името на религията. Опитваме се да убедим вярващите, че могат да засвидетелстват почитта мирно, без да проявяват подобна жестокост", споделя Утам Кафле от организацията "Animal Nepal" за защита на животните.