В Непал ще направят най-масово жертвоприношение

В ритуала, който се прави веднъж на пет години, ще бъдат избиват около 500 000 животни

Индуисти в Непал се събраха за началото на най-масовото ритуално жертвоприношение на животни и птици в света, пренебрегвайки призивите на активисти за забраната на тази жестока практика, предаде БТА.

Над 80 процента от 27-милионното население на Непал изповядва индуизъм. За разлика от повечето последователи на религията в съседна Индия непалските индуисти редовно принасят в жертва животни, за да омилостивят боговете. 

Стотици полицаи са разположени на мястото, за да предотвратят евентуални сблъсъци между активисти и индуисти. 

"Този ритуал е свързан с вярата на хората и не можем да накърним чувствата им, като го забраним", казва Йогендра Дулал, заместник-управител окръг Бара Йогендра, където се намира храмът Гадхимай близо до границата с Индия.

Десетки хиляди хора се стичат за ритуалното жертвоприношение, което се извършва веднъж на пет години. В ритуала се избиват около 500 000 животни. Индуистите вярват, че жертвоприношението в чест на богинята на силата Гадхимай ще им донесе късмет и просперитет. 

Ритуалът започна призори с церемониалното "панча бали" или жертвоприношение на пет животни - плъх, коза, петел, прасе и гълъб. Около 5000 бивола бяха оставени на открито, преди касапи с мечове и големи закривени ножове да започнат да ги обезглавяват. До края на фестивала в събота в жертва ще бъдат принесени още хиляди кози и птици. Главите им ще бъдат заровени в обща яма, а кожите им ще бъдат продадени.

"Не е правилно да се избиват животни в името на религията. Опитваме се да убедим вярващите, че могат да засвидетелстват почитта мирно, без да проявяват подобна жестокост", споделя Утам Кафле от организацията "Animal Nepal" за защита на животните.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"