Кунева: България и Румъния трябва да влязат заедно в Шенген

Лидерството в РБ минава през намирането на баланс и доверие между партиите

Скандалът със случайното разпределение за делото за фалита на КТБ идва в крайно неподходящ за България контекст. В момента ние се опитваме да покажем на европейските си партньори воля за реформи, а се случва толкова недопустимо нещо. Това коментира вицепремиерът и лидер на Движение България на гражданите в предаването "Неделя 150" по БНР. Кунева посочи, че проблемите със системата за случайно разпределение на делата са известни отдавна и че не е необходимо да се чака такова знаково дело, за да се видят те. "Как може да не се проверява редовно една система, когато в нея е заложена най-лесно доказуемото по отношение на честността на делата", заяви тя.

Кунева коментира, че в момента има натрупана критична маса за съдебна реформа. Едва ли има човек в България, който да не е разбрал, че икономиката и работните места зависят от това как работи съдебната система, посочи тя и повтори очакванията си реформата да бъде приета до края на годината, за да се отрази положително в доклада на Европейската комисия за напрекъда на страната в областта правосъдие.

България и Румъния трябва да влязат заедно в Шенген, защото са изпълнени техническите условия и не е редно България да понесе удар върху икономиката си, коментира още Кунева.

На въпрос за бюджета на съдебната система, Кунева посочи, че не може за цялото общество да има един бюджет, а за съдебната власт друг. Страната има определени възможности, посочи тя. По думите й е важно да не бъде намаляван бюджета за охрана на границите, най-вече заради Шенген, но и заради сигурността на страната.

Кунева беше категорична, че всички власти трябва да извършат "умни" реформи, тъй като е ясно, че страната не разполага с огромни средства. По думите й електронното правосъдие би спестило много пари на системата, но то може да бъде ефективно, едва след като бъде изкоренена корупцията.

Лидерството в Реформаторския блок минава през намирането на баланс и намирането на решения на проблемите, включително и възстановяването на доверието между партиите, коментира още Кунева в отговор на въпрос за бъдещето на РБ. Тя съобщи, че в момента в Бургас се провежда кръгла маса за партиите в РБ, на която ще бъде обсъден именно този въпрос.

Кунева беше категорична, че "Движение България на гражданите" е за това да има следващи стъпки за консолидацията на блока, но те трябва да минават през правила и ясно разписани условия, каквито в момента няма. Трябва ни пътна карта за възстановяване на доверието, посочи тя.

По думите РБ не трябва да допуска да се отдалечава от управленската програма и вмество това да се занимава със себе си, защото така няма да отговори на очакванията на гражданите. Според нея завръщането към доверието и консенсуса в рамките на блока минава през това какво прави коалицията както в изпълнителната власт, така и в парламента. Искам да се докажем през работата си, посочи тя и призова депутатите на РБ да бъдат много активни в парламентарния контрол, включително и към министрите на блока.