Нивото на река Тунджа край Елхово се повишава

Свикан е кризисният щаб в общината

От вчера нивото на река Тунджа край Елхово се е повишило с 24 сантиметра, вече е 374 сантиметра и продължава да се покачва.
При ниво от 395 сантиметра дворовете и мазетата на къшите около коритото на реката започват да се пълнят с вода.
Ситуацията се усложнява от неспирните валежи, които в района на Елхово, за по-малко от 24 часа, са достигнали 29 литра на квадратен метър, цитира БТА информация на областното управление на "Противопожарна безопасност и защита на населението".
От сутринта в общината е свикан кризисният щаб за борба с природните бедствия, съобщи кметът Петър Киров. Той допълни, че населението в застрашените от наводнения къщи е уведомено за възможна евакуация. В ниските части западно от града реката е образувала разлив с дължина около два километра. Поради аварии вследствие на заливане на трафопостове електричеството в два жилищни блока в града е спряно, както и водата в близкото село Трънково.
От областното управление на "ПБЗН" информираха за застрашително повишаващото се ниво на притоците на Тунджа -
реките Мараш и Мочурица. Техни екипи са готови да предприемат необходимите действия в засегнатите райони - един квартал в Стралджа, отделни къщи в Ямбол и в селата по течението на Тунджа.
Под полицейско наблюдение е язовирът край елховското село Трънково, който е започнал да прелива. Има опасност от преливане на водоема до село Пчела, както и на други общински язовири в Ямболска област.