ДПС да не ограничават гласоподавателите да избират личности, призоваха депутати

Народни представители излязоха с декларация против изключването на Муса Палев и Гюнай Хюсмен от ДПС

Призоваваме ДПС да преосмисли действията си и да не заличава правото на избирателите да посочват личностите, които искат да ги представляват редом с политическите сили в българския парламент. Това се посочва в декларация, предоставена на медиите и подписана от народните представители Георги Кадиев, Мартин Димитров, Борислав Миланов, Димитър Димитров и Манол Генов, предаде репортер на Bulgariautre.

„Това не е вот 7% срещу 93%. Това е вот не просто за колективния орган на партията или коалицията, а за натоварване на определени фигури с доверието да се изпълнява политиката, за която гласуват. Това е отговорност в първо лице, единствено число. Доверието вече не е абстрактно понятие, а тежест, с която се натоварва всеки кандидат за избираем пост. Тази отговорност гарантира по-високо ниво на отчетност и прозрачност на политиката и политиците именно пред хората, които са ги избрали”, се посочва в декларацията.

Според подписалите се депутати избраните преференциално народни представители изключването на Муса Палев и Гюнай Хюсмен от ПГ на ДПС за лош сигнал на демокрацията в българското общество. „Тяхното единствено прегрешение е, че са изпълнили желанието на избирателите, които са ги посочили лично за техни представители в парламента. Тези двама колеги по никакъв начин не са нарушили законите в страната, нито са компрометирали или работили против партията си. И въпреки това, са наказани, защото са донесли допълнителни гласове за политическата сила, която ги е издигнала. Този акт може да се определи и като пример за подмяна на вота на хората. Те отчетливо са гласували за господата Палев и Хюсмен, които получават между 15-18% персонална подкрепа в Благоевградско и Разградско”, е записано в декларацията.

Георги Кадиев, Мартин Димитров, Борислав Миланов, Димитър Димитров и Манол Генов посочват още, че народните представители трябва да бъдат съдени по своята работа в и извън Народното събрание и трябва да бъдат насърчавани активните кандидати за народни представители, които защитават интереса на обществото и на своите избиратели.

„За тях преференциалният вот е именно начин гражданите да дадат пряка оценка на своите избраници и затова той трябва да бъде насърчаван, а не наказван, като при последните парламентарни избори 396 кандидати от парламентарно представените партии са преминали 7% бариера и доведоха до реални размествания в листите, в резултат на което 13 народни представители положиха клетва именно благодарение на преференцията. За 4 месеца между европейските и парламентарните избори тази година броят на гласувалите преференциално се удвои. Хората ясно показват, че вече очакват, искат и търсят наличието на тази опция за гласуване и искат тя да работи”, заявяват депутатите.