Обстановката в Димитровград и района се нормализира

Два критични язовира са под постоянно наблюдение, няма бедстващи и евакуирани хора

След спирането на валежите в Община Димитровград обстановката започва да се нормализира, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов.

"Остава затворен пътят Димитровград – Симеоновград, който е част от Републиканската пътна инфраструктура. Най-вероятно пътят ще остане затворен доста време, тъй като река Мартинка, която излезе извън коритото си, е отнесла доста сериозен участък. ”, посочи Димов.

„Залети са много земеделски земи, но ми е трудно да кажа какви са щетите от финансово естество. Надявам се, че ще се справим с това предизвикателство, което вече не знам за кой път се случва тази година в нашата община. Няма бедстващи и евакуирани граждани към момента, надявам се след спирането на валежите нещата да се успокоят”, допълникметът на Димитровград.

„Има два критични язовира, които са под постоянно наблюдение. Единият е опасен, защото е много голям. Намира се над село Долно Белево и лошото е, че този язовир е част от каскада язовири, които са над него и са в съседни общини. Информирали сме „Гражданска защита” и чрез областния управител сме предприели мерки за спиране на изпускането на тези язовир, които са над нашия. Преливникът на този язовир не е затварян от 8-ми август и постоянно се изпуска. Когато има сериозни валежи, тъй като има няколко язовира над него и те са свързани, е много трудно да бъде намерен необходимият баланс”, обясни той.

„Ако всичконощ вечер е наред, утре ще бъде по-спокойно. В общината не вече вали. Синоптичната прогноза вещае до утре изцяло да спре дъжда. За съжаление, в събота отново ще бъдем поставени на изпитание. Дано няма някакви форсмажорни обстоятелства”, каза още Иво Димов.