Йорданка Фандъкова: 80% от програмата за развитие на Столична община са изпълнени

Работим пълноценно с гражданското общество, заяви кметът на София

Мисията ми като кмет се състои в това - да използвам всички възможности, за да променяме нашия град към добро, на първо място да го направим по-добър за нашите деца. За мен това е мерилото за качество на живот. Това каза в празничен ефир по случай шестата годишнина на „Радио К2“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че продължав изграждането и модернизацията на детски градини и училища. Вчера бе открита поредната 16-та за тази година нова сграда за две групи на детска градина в район Студентски, а детската градина бе цялостно модернизирана. „Наистина детските ни градини са прекрасни, ако имаме с нещо, с което наистина да се сравняваме и да бъдем сред първите в Европа, това са условията в новите и модернизирани детски градини, но разбира се, има и такива, които далеч не изглаждат така“, допълни Фандъкова.

Кметът на София обясни, че целта й е градът да стане по-добро място за живеене за гражданите и това се състои в работа по инфраструктурата, транспорта, опазването на околната среда. „Това са по-скоро краткосрочните ни цели и задачи, но когато говорим за мисия, смятам, че е много важен акцентът върху иновациите, върху устойчивото развитие на града, върху поставянето на проблемите на околната среда в основата на всяка наша политика и на всички сфери“, посочи Йорданка Фандъкова.

„Мисията ми като политик я виждам във връщането на доверието на хората. Ние сме длъжни да им покажем, че имат възможности да работят и да се развиват тук в България, и на младите хора, че има смисъл да остават тук или просто да се връщат тук добре образовани, и натрупали опит“, каза още столичният кмет.
Фандъкова  допълни, че това е по-трудна и дългосрочна мисия, защото времената са трудни и особено 2014 година е една от тежките години – с политическата криза, с природни бедствия, с финансова криза.

Попитана през 2015 година ще се кандидатира ли отново за кмет на София, Йорданка Фандъкова отговори:  „За мен е още рано, за да говорим за такова решение. Аз съм съсредоточена в изпълнението на програмата, с която преди малко повече от три години получих голямото доверие на софиянци“. Тя каза, че при правенето на преглед на програмата, с екипа й са установили, че над 80% от нея са изпълнени, но им предстои още близо една година. „Моята програма е много конкретна, почти прилича на план за действие и всеки би могъл да провери, кое е изпълнено и кое не и смятам, че едва тогава бихме могли да говорим за бъдещето и за следващ мандат, коментира Фандъкова.

От годините, от които започнах работа като заместник-кмет на Столична община направихме доста за връзката и сътрудничеството с гражданското общество в секторите образование и култура, по-късно продължихме и в останалите сектори. Общината е отворена за идеите и за контрола на гражданското общество. При нас работят вече консултативни съвети в почти всички сфери. Това са Обществено-експертният съвет по култура, Консултативният съвет по образование, Консултативните съвети по бизнес, финанси, социални дейности, това са работещи органи, където се обсъждат въпроси, където има много спорове и където се раждат предложенията към Общинския съвет. Комисиите на Общинския съвет са отворени за присъствие на гражданите, допитванията, особено работата ни с научните среди, с БАН и университетите. Това за мен е основният акцент, за да можем в решенията за града, да използваме максимално иновациите, знанията, опита на учените и да поставим развитието на града на научна основа.“, заяви още Йорданка Фандъкова.