Трима министри посетиха Гълъбово, за да решат проблема с бедственото положение в общината

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева и транспортният министър Ивайло Московски

Министрите посетиха Гълъбово, за да се информират за обстановката и да предприемат мерки за справяне със сложната ситуация, информираха от кризисния щаб при Областния управител на Стара Загора.

Започна незабавно изграждане на дига около подстанция „Гълъбово“, която  да я заобиколи от всички страни и да  „затвори“ водите. Предполагаемите размери на дигата ще са около: дължина 400м и височина от 0,5м. до 4 м.В момента 40 бр. тежкотоварна техника работи на обекта и оформят дигата. След изграждането на дигата вътре в района на подстанцията ще се концентрират помпи, които да изпомват водата, за да могат съоръженията да функционират.

До пускането в експлоатация на подстанцията, ел.захранване до град Гълъбово ще продължи да се доставя от подстанция Кольо Ганчев – Стара Загора. Остава въведеният двучасов режим на тока.

Селата Главан, Орлов дол, Светлина, Владимирово Мъдрец засега са без ток след проблема в подстанция Гълъбово и основната ни задача там електричеството да бъде възстановено в максимално кратки срокове, изтъкна министърът на вътрешните работи и добави, че от изключително важно значение в случая е добрата координация между институциите. Обсъдиха се възможности електричеството в селата да се включи с използването на генератори от EVN,  ГДПБЗН и големите предприятия в региона, както и с използването на допълнителния електропровод на „Мини Марица Изток” ЕАД , по предложение на изпълнителния директор на дружеството инж. Андон Андонов.

Специализирани екипи ще направят необходимите изчисления и замервания и ще предприемат конкретни мерки по възстановяване на електричеството в населените места. В тези села ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие с превантивна цел, тъй като грижата за хората е преди всичко, каза министър Вучков.

В Раднево ситуацията постепенно се нормализира, но обявеното бедствено положение остава. Кметът д-р Юлиан Илчев посочи, че в общината имат нужда от няколко фургона, в които да бъдат настанени семейства от ромски произход, чиито къщи са разрушени вследствие на дъждовете.

Всички пътища в областта са проходими. Няма затворени пътни участъци.

Утре, неделя, в 11:00 часа отново в залата на Община Гълъбово ще се проведе ново заседание на Националния кризисен щаб под председателството на министър Веселин Вучков.