В Сливен обстановката е все още тежка

Язовир "Жребчево" се изпуска контролирано

Нивото на реките се наблюдава непрекъснато. Кметовете на селата Бинкос, Крушаре, Мечкарево и Жельо войвода имат готовност за евакуация при необходимост, но към този момент такава не се налага, съобщава агенция "Фокус".

Живеещите в близост до реката в населените места са взели всички необходими мерки, за да предпазят домашните животни и те се извеждат от дворовете по високи части. Има покачване на нивото на река Тунджа в Бинкос, в Крушаре също, нивото на реката е повишено, добави Кънева. Няма за застрашени и пострадали хора. Количеството на падналия дъжд тази нощ в Сливен, в различни точки е от 10 – 12 л/кв.м. Водите отново увеличават обема си. Непрекъснат е обмена на информацията с всички кметове и кризисни щабове. РЗИ-Сливен е успяла много бързо да направи контрол на качеството на питейната вода и кметовете са били предупредени да се ползва повече бутилирана вода.
Язовир „Жребчево” продължава да се изпуска контролирано. 150 кубика в секунда се изпускат, съобщава Мустафа Мустафов, директор на „Напоителни системи”-Сливен пред Радио „Фокус”-Сливен. В момента обемът вода в язовира е над 382 милиона кубически метра при пълен обем от 400 млн. куб. метра. Осигурено е денонощно наблюдение и има готовност за реакция, категоричен е Мустафов. Обстановката на територията на община Твърдица е нормална. Няма опасност язовири да прелеят, съобщават от Общината. Повечето от тях са завишени с малък процент от капацитета си. При язовир „Студената вода” и язовир „Гаржувела” количеството на водата, което се влива в язовира се излива през преливниците.