Възстановиха електричеството в Гълъбово

Продължава изграждането на дига около наводнената подстанция

В град Гълъбово е премахнат режимът на тока и електрозахранването е възстановено, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора. Възстановено е електричеството и във всички села в региона, които нямаха ток през последните дни, след като подстанция Гълъбово беше наводнена.
Възстановяването на ел.захранването е благодарение на Мини Марица Изток ЕАД, като от EVN е използван електропровода на ММИ. Предложението за това беше дадено днес по време на заседанието на кризисния щаб в Гълъбово, председателствано от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.
Сложно преустройство на елпровод от подстанция в рудник "Трояново-3" на "Мини Марица-изток" ЕАД осигури възможност за захранване с електроенергия на селата останали без ток през последните два дни и на част от град Гълъбово.
Днес през целия ден специалистите на въгледобивното дружество работиха по сложна реконструкция на елпровод, чрез която да се свържат с елпровод собственост на EVN. Целта беше да се осигури второ елзахранване, с което да се реши на 100% проблемът с подаването на еленергия към засегнатите села в община Гълъбово. В 19,30 часа от страна на "Мини Марица-изток" ЕАД бяха изпълнени всички необходими действия по свързването на двата елпровода.
В същото време продължава изграждането на дига около подстанция Гълъбово.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на държавното въгледобивно предприятие "Мини Марица-изток" Андон Андонов посетиха един от най-засегнатите от наводненията градове – Гълъбово.
Отводняването на подстанция Гълъбово, която осигурява електрозахранването на гарда и няколко региона, продължава, увери министър Петкова, пише в сайта на МИЕ.
Във връзка с бедственото положение на територията на община Гълъбово и като резултат от работата на кризисния щаб заседавал днес в града, ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД веднага реагира с техника и сложна реконструкция на собствените си ел проводи с цел осигуряване на електричество за останалите без ток села в общината.
За изграждането на кръговата дига са осигурени хора и са предоставена фадроми, булдозери и чакъл /инертни материали/. Очаква се всички ангажирани с изграждането на дигата да работят денонощно за да се осигури най-бързо възможност за изпомпване на водите и подсушаване на съоръженията. Допълнителни затруднения тази нощ се очакват от възобновените валежи през последния час.