Разливът на Тунджа около Елхово се увеличава

Министерството на околната среда и водите поднови предупреждението си за внезапни наводнения по поречията на Марица и Тунджа. Реките ще се оттичат до обяд, но с прогнозираните валежи по-късно днес водите ще започнат отново да се покачват. Обстановката в Елхово е усложнена и тази сутрин.

Нивото на Тунджа се задържа около 4 м 26 см, но разливът около града се увеличава. До Ямбол нивото на реката е с близо метър по-високо. Спокойно е преминала нощта в Елхово. Няма подадени сигнали за извънредни ситуации, съобщи БНР.

В ниските части на града са под вода дворни места, наводнени са мазета и придворни етажи. Периодично се изпомпва водата от мазетата в два жилищни блока, за да не бъдат засегнати електрически табла.

Кметът на община Елхово Петър Киров коментир: В общината и в града остава критична ситуацията. Нивото на река Тунджа в 4 часа сутринта достигна 4,28 метра. Продължават да се увеличават разливите по шест улици в града. Цяла вечер продължава отводняването на няколко жилищни блока. На този етап се справяме със ситуацията благодарение на службите, които работят съвместно с нас от общината. Нещата обаче се усложняват. За евакуация можем да предприемем съответните действия, когато има реална заплаха за живота на нашите съграждани. На този етап не е необходимо.

Киров подчерта, че в общината все още има затворени пътища. Според него проблемът е можело да бъде предотвратен, ако язовир "Жребчево" е бил изпуснат навреме.