През 2015-та Столична община ще продължи със строежа на детски градини

До края на годината трябва да бъдат открити общо 19 градини, заяви зам.-кметът Ирина Савина

През 2015-та ще продължим със строителството на детски градини в различни райони на София. Това каза заместник-кметът на София Ирина Савина по време на проверка на резултатите от приключилите строителни дейности на новата двуетажна пристройка за три градински групи към ОДЗ №18 „Детски свят“ в ж.к. „Яворов”, предаде „Фокус“.

„Проектът е на стойност 1 млн. 600 хил. лева. Разгънатата застроена площ му е 1800 квадратни метра. Срокът за изпълнение по договор е 7 месеца”, заяви тя и обясни, че има 3 нови градински групи, а съществуващите са 7 – 5 градински и 2 яслени.

По думите й, сградата отговаря на всички изисквания, съобразно нормативната уредба, мерки за енергийна ефективност, достъпна среда и всички други, които позволяват топлинния комфорт, безопасна и удобна среда да растат децата. 

„Това е поредната детска градина, която строим. Тази година, до края на годината трябва да открием общо 19. През 2015-та ще продължим със строителството в различни райони на София”, заяви Савина. 

„Има места, предимно извън територията на компактния град, където е покрит недостигът на места, има и такива като по-големите квартали и центърът на София, в които продължаваме да строим. Програмата ни е доста амбициозна и това ще остане и за в бъдеще основният ни приоритет и инвестиции в образованието, инвестициите в децата на София, не само строителството на нови детски градини, но и в модернизация на съществуващите”, категорична е зам.-кметът. 

„Това е един чудесен пример с ОДЗ №18 „Детски свят“, които мога да дам, относно този интегриран наш подход – там, където обикновено има възможност за разширение на детската градина за изграждането на нови групи и съществуващата детска градина има нужда от реконструкция, се опитваме да ги включваме и паралелно да работим и по двата проекта”, обясни тя. 

„В проектобюджета за 2015 година сме включили реновирането и модернизацията на съществуващата сграда, която е за тези 7 групи. С нея ще бъдат реновирани и детските площадки, за да създадем безопасни условия за децата. През 2016-та година, след като минат всички процедури по избор на изпълнител, ако няма обжалване и реконструкцията на старата част на ОДЗ №18 да могат вече всички деца да се радват на една много добра среда и също така на нови детски площадки”, каза още Савина.