Сливен: Над 10 000 души са засегнати от наводненита

Няма пострадали хора, а зоната на бедстващите обхваща 15 населени места

Над хиляда животни са изведени от наводнени сгради както от аварийните екипи, така и от самите жители на селата. „От Щаба на РЗИ предоставиха информацията, че няма отклонение от качествените показатели на питейната вода в тези населени места, на основание направените лабораторни анализи. Според представителя на ЕВН в Щаба, няма проблеми с електроснабдяването, макар част от преносната мрежа в село Желю войвода да е в залятата площ и стълбовете на далекопровода да се около 60-80 см под вода”, съобщи на пресконференция инж. Снежана Кънева, секретар на Щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствия на община Сливен. По думите й, всички реки и дерета в общината са с чувствително увеличен обем водни количества, но не преливат.
Язовирите с изключение на каскадните в Злати войвода не преливат. Нито един от тях представлява опасност за населението и инфраструктурата. Постоянното им наблюдение продължава. Водите на Беленска, Колешница, Аблановско дере, Магарешка и Асеновска, вливащи се в река Тунджа, допринасят във висока степен за повишаване на нейното ниво, но като цяло ситуацията е спокойна, каза още Снежана Кънева. На залетия от река Тунджа и затворен за движение път Бинкос – Струпец (при Дойчевия мост) по разпореждане на кмета Кольо Милев е поставена общинска охрана, а днес ще се направи и преграда с инертен материал.
След няколко дни се очаква да бъде отменено бедственото положение в Желю войвода, Тополчане и Крушаре. След оттеглянето на водите в Тополчане ще се направят дренажи на две улици, за да се отведат водите от опасната зона, в Желю войвода ще продължи изграждането на временни защитни диги. Ще се почисти канала край Крушаре по пътя за Ямбол. Предстои да се извърши заскаляване на отделни участъци по брега на Тунджа и оглед на свлачищата в община Сливен с представители на „ГЕОЗАЩИТА” макар в момента да няма информация за активирани такива.