Йорданка Фандъкова: „Женският пазар” е много емблематично място за София

Кметът на столицата посети обновения пазар

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова посети обновения „Женски пазар”, предаде „Фокус”. Проектът за реконструкция на „Женския пазар” е финансиран от „Фонд за устойчиво градско развитие на София” ЕАД в рамките на инициатива JESSICA, финансирана от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. Общият размер на инвестицията е 8 513 010 лева.

Фандъкова подчерта, че „Женският пазар” е много емблематично място за София. „Той беше в изключително лошо състояние. Откакто София е столица, на това място е бил централният и най-важният пазар. Търсихме възможност да направим средата подходяща и за живеене, и да привлича туристи”, уточни кметът на София.

„Приехме инструмента JESSICA с много голяма сериозност и намерихме един много добър начин да се възползваме от тези средства. В инструмента видяхме възможност търговските дружества на общината да могат да подобрят условията си на работа”, допълни Йорданка Фандъкова и добави, че има вече 6 проекта по JESSICA. „Този е напълно завършен. Други са в процес на изпълнение. Имаме и подготовка за още два, така че проектите ще станат общо 8”, посочи кметът.

Йорданка Фандъкова обясни, че общината има проекти за още един пазар, подписан договор за изграждане на спортни съоръжения в парк, както и за модернизация на общински болници. По думите й, инициатива JESSICA е инструмент, който е запълнил една ниша, която е „дала възможности и сами да се възползваме и след това да си върнем тази инвестиция със собствената работа”.