Яне Янев: Чуждо разузнаване клати кабинета с цел дестабилизиране на държавата

Яне Янев свързва изчезването на Петко Сертов и отказа на съдия Лозан Панов от кандидастване за шеф на ВКС с предстоящия доклад на Брюксел за съдебната система и вътрешния ред в страната.

Според него, са се натрупали много „случайности” за кратко време, това определено говори за намеса на чужда резидентура с цел да бъде дестабилизирано правителството на България. "Това става неслучайно след много топлото посрещане на Бойко Борисов в Брюксел и срещата му с Жан-Клод Юнкер", уточни Янев пред bTV.

„Сертов беше един от малкото хора, който си е позволявал да работи по случаи с депутати, политици и евродепутати по време на Тройната коалиция, това може да е една от причините за изчезването му”, каза лидерът на РЗС.

Янев съобщи, че блъснатия съдия Лозан Панов е откаран в „Пирогов” от лице с руски акцент и е настанен в стаята с пребития съдебен помощник Тодор Тодоров, който е разказал за побоя над него с тръби и бухалки. Според него Панов е имал огромен шанс да бъде избран за шеф на ВКС, имал е подкрепата на главния прокурор и на много от членовете на ВСС и отказът му не е случаен.

Яне Янев определи събитията от последните дни като „умишлено създаване на паника и суматоха, за да се внуши, че правителството не владее ситуацията”. Той коментира, че изчезналия бивш шеф на ДАНС е взел в себе си международния си паспорт неслучайно и обърна внимание на факта, че издирването му е започнало преди изтичането на 72 часа, както е в повечето случаи.