Яне Янев: Разпределението на порциите продължава

Костов е свързан с КТБ и Цветан Василев

Българският преход,  който е тотално сбъркан,  роди изроди-партии, изроди-банки, изроди-медии. Така лидерът на РЗС Яне Янев коментира пред Нова телевизия случилото се с КТБ. Той запита защо в България никога не се правят задълбочени анализи и разследвания преди да се случат  подобни събития, а всички ги констатират, едва след като колата се е обърнала.
Според него трябва да бъдат дадени отговорите на няколко въпроса - кои политици стоят зад КТБ, колко политически и медийни проекти е финансирала тя и защо, каква е ролята на Ахмед Доган по отношение на създаването на банката и първоначалния й растеж, както и какви са ролите на Иван Костов и Сергей Станишев по отношение на определени тласъци на развитие на банката. По думите на Яне Янев, КТБ е финансирала лабораторията на Иван Костов и неслучайно той е хвалел Николай Бареков след евроизборите.


„Сега прокурорите и следователите като правят разследване на банката да проверят в камерите кои видни държавни служители са ходили най-често в трезорите на банката. Да не се окаже накрая, че от Фонд „Земеделие” има лица, които са влизали с цели чували. Какво могат да вмъкнат в тези чували в отделението за трезорите на банката?”, посочи Яне Янев и допълни:„Тези въпросните двама са своеобразни подвижни каси, диалектно грухтящи барбарони, абсолютно кухи, но пълни с банкноти, за да могат да служат на интересите на този, който ги е поставил там.”
На въпрос кои са тези хора, лидерът на РЗС отговори – „тези хора ги чухте по медиите”, намеквайки индиректно, че става въпрос за шефа на Фонд „Земеделие” – Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. „Те сами си отидоха без капка срам в парламентарната група на БСП. Това, ако е в друга цивилизована европейска държава, щеше да стане страшен скандал. Висшите държавни служители от такъв ранг, когато оперират с публични европейски средства, трябва да са максимално далеч от партиите и да са деполитизирани, а тези отиват в БСП, за да ги върне пак, където ги е поставило”, коментира още Яне Янев.


Според него разпределението на порциите продължава и е елементарно да се говори, че битката е само между БСП и ДПС за позиции във Фонд „Земеделие”. „Не е за позиции, а за кражби, точене, схеми и изнудване на бенефициенти. Дотам стигнаха, че отидоха да изнудват свещеници и манастири. Нямат вече спирка пред нищо”, допълни Янев.
„В държавата има най-голям дефицит на ред, законност и справедливост вече 25 години”, заключи лидерът на РЗС.