Яне Янев: Правителство ще има и то ще бъде избрано с голямо мнозинство

Според Янев пет парламентарни групи са финансирани от КТБ

Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и различно. Поради тази причина се водят преговори, които в голямата си част се основават само на едно условие – да се запази този парламент. В противен случай повечето играчи в него няма да влязат в следващото Народно събрание. Това заяви пред Нова тв Яне Янев, председател на РЗС.

Той беше категоричен, че правителство ще има и то ще бъде избрано и подкрепено от голям брой народни представители, както се случи при избора на председателя на парламента Цецка Цачева.

Според него ДПС, в желанието си да покаже, че е незаобиколим фактор, приказва и глупости. „Смятам, че ако при едни следващи избори се промени Конституцията и изборното законодателство, ДПС ще си дойдат на мястото”, каза Янев.

По думите му в момента няма чисти намерения. „Сбъркан е моделът и системата на управление. Ако не се състави правителство, може да се стигне до банкрут на държавата. Тя е в изключително тежко състояние. КТБ може да повлече и други банки, които имат ликвидни проблеми”, смята председателят на РЗС.

Според него КТБ е политическа банка, която обслужва политически групировки и е създадена с държавни пари. По думите му Цветан Василев и Делян Пеевски са грешка на системата.

Попитан кой трябва да се страхува от КТБ той отговори, че пет парламентарни групи са финансирани от тази банка. „Финансирани са и определени ключови персони, затова някои хора се страхуват”, допълни той.