Рекордно висока събираемост на местни данъци отчитат в Ямбол

Постъпленията от местни данъци и такса битови отпадъци е над 92% до края на ноември

Преизпълнение има при данъка върху недвижимите имоти, постъпленията от него, месец преди изтичането на годината, са в размер на 1 919 706 лева. 83 на сто е изпълнението на такса битови отпадъци, при данъка върху превозните средства изпълнението е 95%, информират от община Ямбол.
През последните години община Ямбол предприе политика за активно събиране на стари задължения и това дава положителни резултати за събираемостта на местните данъци. През разглеждания период събраните задължения са в размер на 534 428 лева, от които 488 249 лв. – принудително.
Впечатление прави рязкото покачване на приходите от туристическия данък, което се дължи, освен на раздвижване на пазара на туристическите услуги, и на засиления контрол от страна на община Ямбол. Към края на ноември изпълнението е 150 процента спрямо годишния план за 2014. Приходите от туристически данък възлизат на 37 480 лв., при едва 13 479 лв., постъпили за същия период миналата година.
Сравнението на събираемостта на местните данъци и такса битови отпадъци през единадесетте месеца на 2014 спрямо същия период на 2013г. показва 115 % изпълнение. Двойно са се увеличили постъпленията от данъка при възмездно придобиване на имущество.