Столичният бюджет за догодина ще е 1,5 млрд. лева

Данъците и таксите няма да се повишават

1 милиард и 500 милиона лева е бюджетът на София за 2015 година, предаде БНТ. Инвестиционната програма на общината е за над 700 милиона лева. Сред приоритетите са завършване на завода за боклук, разширенията на метрото до летището и Бизнес парка, обновяване на градския транспорт. Въпреки тази програма, данъците и таксите няма да се повишават.


Консервативен, но не по-малко амбициозен от миналогодишния. Така може да се определи столичният бюджет за догодина. И през 2015 г. основният акцент е „развитие” с капиталова програма за 705 млн. лв., 319 от които – европейски средства.


Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че с този бюджет ще бъдат осигурени устойчиви инвестиции в ключови сектори за града като инфраструктура, образование и екология.
Въпреки мащабната инвестиционна програма, размерът на данъците няма да се променя. Разчита се на повишаване на събираемостта: 258 млн. лв. от налози и 299 от такси.
Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите, добави: „За нас най-важна е капиталовата програма. Дължим да покажем на софиянци и на града, че ние, като отговорна община, работим за развитието на града”.
Близо 90 млн. лв. са предвидени за ремонт на основни улици и булеварди: Цариградско шосе, Дондуков, Витошка, Монтевидео. Започва и строежът на кръстовищата на две нива при бул. „България” и „Гешов” и „П. Яворов” и „Ст. Михайловски”. Чакат се 80 нови автобуса. Ще заработи и нова система за поддържане на улиците в града.


Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта, посочи, че става дума за поддържането на тези улици при покриването на минимално изискуеми критерии и показатели, като ще бъде задължение на всяка една фирма да ги приведе в съответствие с тези критерии и да ги поддържа в рамките на договора.
След години чакане през есента на 2015 г. ще заработи и заводът за преработка на отпадъци до гара Яна. Продължава изграждането на когенерацията за производство на ток към „Топлофикация”. Ще се строят 8 нови детски градини и едно училище.


Ирина Савина, зам.-кмет по строителството, допълни още: „В проекта за бюджет за 2015 г. сме заложили 16 детски градини – реконструкция и изграждане на нови на нови терени, плюс разширения, с което разкриваме по 2-3 групи, в зависимост от сградите, с които разполагаме”.
Основният акцент на социалната политика догодина е да изведе повечето деца, настанени в институции – общо 106. За целта ще заработят 13 нови центъра за настаняване от семеен тип.