Водата в Старозагорско спада, язовир "Копринка" се изпуска с 54 кубика в секунда

Екипи на пожарната отводняват Нова махала, БЧК раздава помощи и праща психолози

В община Маглиж бедственото положение е отменено частично, като се очаква да бъде отменено и това в общините Раднево, Гълъбово и Николаево. Електроснабдяването навсякъде е възстановено. Това съобщи областният управител на Стара Загора Георги Ранов.

В общината Николаево са изпратени два екипа на Българската армия и три екипа на пожарната – Стара Загорка, Гурково и Казанлък, които изпомпват водата от наводнените къщи с по-мощни помпи. Част от гражданите са започнали да изпомпват водата сами, но помпите, с които разполагат те, са по-малки. Някои от хората са се върнали по къщите си. От няколко дни в общината има екипи на полицията, които охраняват изоставените къщи, за да предотвратяват набези на крадци.

Екипи на Българския червен кръст осигуряват продукти от първа необходимост, като ще изпратят и свои екипи от психолози, за да разговарят с бедстващите граждани.

Единствено пътят за село Сливито е затворен. Той е проходим, но в няколко участъка продължава да пропада, вследствие на влагата, затова е разпоредено да се спре движението по него, тъй като преминават тежкотоварни автомобили от лесничейството, превозващи дървен материал. На мястото патрулира екип на „Пътна полиция”, който отбива автомобилите по обходен маршрут.

Пътят за Селцe е почистен и вече движението по него е нормализирано.

Язовир „Копринка” е с технически обем от 142 милиона кубически метра вода. В момента в него има 129 милиона кубически метра вода. Резервът е от около 13 милиона кубически метра. По данни от вчера притокът в него е 21 кубически метра в секунда, като се изпускат 53 кубически метра в секунда. По канала на река Тунджа се изпускат 41,8 кубически метра в секунда, а канала в Стара Загора – 12 кубически метра в секунда.