В Димитровград започна изработването на интегрирания план за градско възстановяване и развитие

Почти 500 000 лв. е стойността на проекта

Стратегически документ, който предопределя визията и развитието на града до 2020 г.- така определи кметът Иво Димов Интегрираният план за възстановяване и развитие на община Димитровград.
497 820 лв. е стойността на проекта, като от Европейския фонд за регионално развитие община Димитровград ще получи за тази цел 423 147 лв. 20 месеца е продължителността, а крайният срок изтича през август 2015 г. Ръководител на екипа е специалистът от общинската администрация Диана Дончева. Тепърва ще бъдат организирани поредица срещи и обществени обсъждания с представители на бизнеса и неправителствения сектор, за да представят и те идеите си за развитие на Димитровград.
Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на град Димитровград е иновативен инструмент за планиране и управление на града чрез политика на координиране на пространствени, секторни и времеви аспекти на основни области от градското развитие, за да се постигне икономическо и социално възстановяване и развитие на град Димитровград и повишаване качеството на живот с времеви хоризонт до 2020 г. Чрез неговото разработване и прилагане се цели да се определи визия за развитието на Димитровград до 2020 г., да се идентифицират градски зони за развитие, да се осигури планова основа за устойчиво развитие на града, да се подобри икономическото, социалното и екологичното състояние на градската територия.
Планът е съвкупност от политики, планове, мерки, приоритети, инвестиционни намерения в рамките на определените зони за въздействие, като съдържа конкретни параметри за развитието им и посочва ресурсната обезпеченост на изпълнението.
Планът ще конкретизира ключовите зони и проекти от които зависи бъдещото развитие на град Димитровград, насочени към усъвършенстването и физическото обновяване на градската среда, както и към повишаване на неговата инвестиционна атрактивност.
Предстои в най-кратки срокове Димитровград да започне работа и по нов Общ устройствен план, за което очаква да получи финансиране в размер на около 300 000 лв., съобщи днес кметът Иво Димов.