Потвърдиха самоличността на терориста в Сидни

Окончателно – три са жертвите на заложническата криза

Австралийското министерство на външните работи в столицата Канбера беше евакуирано заради подозрителен пакет в столовата на сградата. В момента полицията го проверява.

Междувременно полицията в Сидни установи самоличността на мъжа, който взе 17 заложници в кафене вчера. Окончателно – три са жертвите на заложническата криза. Сред тях е и похитителят, съобщи БНТ.

Загиналите клиенти на заведението са 34-годишен мъж и жена на 38 години. Обстоятелствата около смъртта им все още се изясняват. Нападателят е идентифициран като Ман Харон Монис на 49 години. Той е бил прострелян по време на полицейския щурм срещу кафенето, след което бил откаран в болница, където е издъхнал от раните си.

Монис е от Иран, но е получил статут на бежанец в Австралия. Живеел от много години в предградие на Сидни. Разследван е от полицията заради различни престъпления. Броени дни преди атаката в кафенето е пуснат под гаранция след обвинение в убийството на бившата си съпруга. Делото предстояло.

След като самоличността на Монис беше установена Иран осъди действията на похитителя и посочи, че нападението е нехуманен акт, който предизвиква страх и паника у хората и допринася за грешното тълкуване на исляма.