Да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана поиска Каракачанов

Председателят на ВМРО предлага в текстовете за неизбежна самоотбрана да бъде включен целият имот

45% от българските граждани са били жертви на битова престъпност под различни форми през последната година. Тази статистика изнесе лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред bTV, в коментар на темата за неизбежната самоотбрана и правата на хората, когато някой иска да навреди на тях или собствеността им.
Това е било предмет на разговор между патриотите и министъра на правосъдието Христо Иванов, резултат от който е решението да бъде сформирана работна група с участието на депутати, експерти от МП и МВР. „Трябва да се изработят адекватни мерки, за да може държавата да се заеме с този важен проблем, да защитава българските граждани – без значение имат ли право да носят оръжие или не”, заяви Каракачанов.


Той обясни, че според сегашните закони, ако някой влезе в жилището ви с насилие или взлом, или започне да ви бие, за да влезе, имате право да се отбранявате. „По всякакъв начин, ама не съвсем. Нямаш право да ползваш огнестрелно оръжие, например”, добави Красимир Каракачанов.


Освен това, председателят на ВМРО предлага в законовите текстове за неизбежна самоотбрана да бъде включен целият имот - дворове, гаражи и т.н., а не само жилището като място, където проникването на злосторници води до право на самоотбрана. Той уточни, че собствениците на имоти не могат да използват оръжия, различни от тези на нападателите.
„Че стават грабежи в селата е недопустимо, но затова плащаме на МВР. Системата е нереформирана, затова няма ефект. Имаме полицейска сила, с която много малко страни в Европа разполагат като брой на глава от населението. Проблемът е, че полицаите ги няма, като ни потрябват. Държавата трябва да защити хората, не може да се въоръжават възрастните по селата с пистолети – това е абсурдно”. На тази противоположна позиция застана председателят на БХК Красимир Кънев.


Каракачанов контрира, че предложенията им не са свързани единствено с ползването на оръжия. Възнамеряват да предложат и по-засилено полицейско присъствие и видеонаблюдение по малките населени места, както и пред училищата. Той обърна внимание и на факта, че ако кражбата е на стойност под минималната работна заплата, то никой не предприема нищо, а има хора, които са обирани 11 пъти за последните няколко месеца и не могат да потърсят правата си.


„Като полицията не действа, трябва да я направим да действа. Законът за неизбежната отбрана в момента дава право да застреляте дете, което влиза в дома ви с взлом”, продължи да поддържа тезата си Кънев. „Това, което предлага г-н Каракачанов, е да се направи така, че едно дете, ако влезе да бере от черешата ви, вие да го отстреляте. Това значи да се разшири неизбежната отбрана”, отсече правозащитникът. Един психично болен, като влезе в двора ми, защото мисли, че е негов, какво да направя, попита още той.


„Къде е мястото на едно дете – на черешата в съседния двор или в училищния двор? Грижете се за децата, които родителите ги пращат да крадат и проституират”, тросна се патриотът.
Двамата опоненти се скараха и за това кой цитира правилно текстовете от закона.
В защита на тезата си лидерът на ВМРО изнесе статистика, според която 50 000 граждани носят законно оръжие и отново уточни, че иска облекчаване на достъпа до такова, а не „да се раздава”. По думите му в САЩ 60% от хората, които притежават законно оръжие, никога не са го ползвали. Смъртните случаи вследствие на лекарска грешка са с 2% повече от тези от убийства с огнестрелно оръжие, включително и самоубийствата, подчерта патриотът.
Каракачанов коментира и нуждата на пострадалите граждани да получат възмездие, защото по думите му, крадците знаят, че ако си наемат „по-читав адвокат”, ще им се размине. „Според нас правата на човека са права на порядъчните български граждани, а не на престъпниците”, обобщи Красимир Каракачанов в контрапункт на Красимир Кънев.