Кметът на Стара Загора: Общината е в цветущо състояние

Въпреки трудностите, преизпълнихме бюджета, заяви кметът на предколедна среща с медиите


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна предколедно с представители на медиите в града, заедно със своите заместници Иванка Сотирова, Йордан Николов, Янчо Калоянов и председателя на Общинския съвет Емил Христов. Те проведоха неформален и открит разговор по свързаните с града въпроси.

Извървяхме тежка година, но независимо от обстановката в държавата, сривовете в бюджета и банковата система, недофинансирането на общините, успяхме да преизпълним бюджета. Постъпихме отговорно към общината и се отнесохме с грижа към града, подчерта Живко Тодоров.

Той припомни, че е спазена строга финансова дисциплина като единственият поет ангажимент е по фонд „Козлодуй"- 50 на сто съфинансиране, поето като дългосрочен кредит, вече наполовина изплатен. Другият е за пазара, но това е една инвестиция, която се възвръща. Така ще бъде и с басейна, който ще ремонтираме също чрез финансовия инструмент „Джесика", уточни кметът.

По думите му, няма друга българска община, която да е в толкова цветущо състояние. Върнахме всички заеми до момента, а кредитният рейтинг на общината беше два пъти повишен от началото на мандата, припомни Тодоров.

Той акцентира на по-важните проекти, които ще продължат да се изпълняват през 2015 година. Продължава изпълнението на интегрирания проект за градския транспорт. Ще бъдат завършени над 8 км велоалеи, ще бъде изградена телематиката, всички 119 автобусни спирки ще бъдат напълно обновени. Ще бъдат напълно реновирани въздушно-контактната мрежа и токоизправителните станции. Приключена е процедурата за изработването на новите тролеи, а за доставчик е избрана фирма „Соларис". Така до лятото един от най-важните проекти на общината ще бъде завършен, обеща кметът.

Ще бъде изпълнен проектът за изграждане на кръгово кръстовище на ул. „Капитан Петко Войвода" и бул. „Цар Симеон Велики" (кръстовището на Руския пазар), на стойност 1 545 хил. лева, както и този за благоустрояване на терена на бившите артилерийски казарми, където ще бъде създаден парк с атракциони и озеленяване. Новият парк ще бъде открит през април-май, каза Тодоров.

Той съобщи, че предстои изграждането и на „Музей литературна Стара Загора", а проектът е за 650 000 лв., които ще бъдат предложени за гласуване в бюджета. Над 2 млн. лева ще струва ремонтът на градския плувен басейн. В разчета на Бюджет 2015 г. влиза и обновяване на площадното пространство зад Универсалния магазин, след събарянето на Стария съвет.

Ще направим подмяна на ВиК мрежата и цялостен ремонт на улиците и тротоарите в кв. Самара – 3. Ще работим и по ремонта на летния театър – очакваме одобрение за финансиране на проекта до края на годината по „Норвежката програма". До края на годината очакваме одобрение и по Националния доверителен екофонд за ремонт на 2 училища- ОУ „Г.Райчев" и 13-то ОУ „П. Хилендарски" и една детска градина - № 4 „Бреза", каза пред журналисти днес старозагорският кмет.

През 2015 г. очаквам да направим още много междублокови пространства, включени в проект за 6 млн. лв., които вероятно ще бъдат финансирани със свободния ресурс по Оперативна програма „Регионално развитие". Ако всичко това се случи, през 2015 г. можем да очакваме около 50 млн.лв. да бъдат насочени към Стара Загора. Около 20 млн.лв. от тях ще бъдат вложени в инфраструктура, а 30 млн.лв. – за нови автобуси, които евентуално очакваме от преразпределението на свободните средства по оперативните програми, сподели още Живко Тодоров.

Работи се много активно и през януари месец трябва да бъде открита новата сепарираща инсталация. През следващата година ще има конкурс за проект за обновление на залата на синдикалния дом. В плановете на общинското ръководство за догодина влиза и ремонт на три улици в кв. „К.Ганчев", както и завършване на канализацията в кв. „Зора" и кв. „К.Ганчев".

Преди всички да опитат от баницата с късметите, кметът се обърна към журналистите - „Да си пожелаем да сме живи и здрави през новата година, тъй като ни предстоят още 10-тина много активни месеца до края на мандата. Ще продължим да работим много активно по започнатите проекти, както и да започнем нови за следващия мандат."

Кметът Живко Тодоров показа пред представителите на медиите и календара на общината за Новата 2015 година, който представя отличените спортисти от Стара Загора през отиващата си година.