Насекомо- робот с шест крака проходи

Хектор може да движи всеки един от краката си, независимо от другите

Робот, изглеждащ като гигантско насекомо, прави първите си стъпки, напредвайки внимателно с крайниците си, които приличат на патерици, пише New Scientist, цитиран от „Фокус“. Шесткракият робот, известен под името Хектор, може да движи всеки един от краката си независимо от другите. Това му позволява да се придвижва по повече различни повърхности в сравнение с подобни роботи, които обикновено ходят, движейки три крака едновременно.
Създателят на робота Аксел Шнайдер от Билефелдския университет в Германия и ръководеният от него екип са използвали като модел насекомо, наричано пръчица. Учените са разработили леко тяло, прикачено към крака, съдържащи 18 еластични свръзки, имитиращи мускули. Краката са програмирани да се огъват и да остават неподвижни в зависимост от условията.

Всеки крак може да се вдигне на различна височина и това дава възможност на Хектор лесно да крачи по неравен терен. Той може също така да се катери по препятствия, използвайки сензори, за да усети дали кракът му стъпва на нестабилна повърхност. В момента роботът е оборудван с камера с малък обхват и сензори, даващи информация за позицията на тялото и заобикалящата среда. Екипът планира да интегрира сензори с по-голям обхват, за да се доближат машината до способностите на истинско насекомо. Подобреният прототип ще бъде полезно средство за биолозите при изследване на движенията на животните.