Бакалавърска програма по гастрономия и кулинарни изкуства откриват в Добрич

Обучението ще бъде на английски език

Бакалавърска програма по гастрономия и кулинарни изкуства стартира Висше училище Международен колеж в Добрич, като обучението ще бъде на английски език.

По примера на най-известните кулинарни институти ще дава възможност за завършване с бакалавърска степен в областта на гастрономията. Този факт я прави уникална за България и в Централна и Източна Европа.  Както всички програми във ВУМК, новата специалност също ще предоставя европейски кредити ECTS, които дават възможност на студентите за трансфер в подобна програма във всеки момент към друго висше училище в Европа, като се признават вече изучаваните предмети, както и възможност за държавно гарантирано студентско кредитиране.

Освен в тренировъчни кухни, обучаемите ще могат да се упражняват в лаборатория и място за сетивни анализи.

Студентите ще следват глобалните тенденции в кулинарията и ще приготвят ястия само със свежи и висококачествени продукти, като ще се обърне особено внимание на тенденции като здравословното готвене и устойчивата морска храна.

Предметите в програмата са така конструирани, че студентите ще могат сами да решават за продължителността на обучението си – една, две или три години. Само след завършване на пълния курс на обучение ще получават бакалавърска диплома. Подобно на другите бакалавърски програми, натрупването на практически умения е също силно заложено в новата специалност – всеки студент ще премине през шест месечен стаж. Задължителният опит ще се придобива в европейски ресторанти с Мишелин категоризация през първата година, а през втората в ресторанти, част от големи четири и петзвездни хотелски комплекси в Европа и Северна Америка.

Съоснователите на концепцията са Илина Митева (Директор на Институт за Кулинарни Изкуства) и Крис Зишк (Програмен Директор специалност Гастрономия и Кулинари Изкуства). Ключова фигура в екипа е Михаил Георгиев — Заместник Главен Инструктор. Сред дейностите, които имат зад гърба си са мениджърски и консултантски опит в ресторанти на ниво Мишелинови звезди, „поп-ъп дайнинг“, ХоРеКа бизнес консултиране, както и опит в подбор, тренинг и кариерно развитие на шеф-готвачи в компании на звездни шеф-готвачи като Think Food Group на Хосе Андрес, 5-звездни хотелски вериги като Intercontinental, W, St. Regis, Le Meridien, Aloft, Marriott, Banyan Tree, Armani Hotels and Resorts и др.

Със старта на новата програма е в направление „Туризъм“ ВУМК нарежда България сред 10-те страни в света предлагащи пълния спектър от бакалавърски програми, необходими за съвременния международен туризъм – туроператорство, хотелиерство, ресторантыорство, гастрономия и кулинария.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"