Пациент осъди „Майчин дом“ заради падналия асансьор

90 000 лв. ще получи Лидия Димитрова, една от бременните жени, които пострадаха при инцидента през 2010 г.

След близо четири години борба с различни съдебни инстанции и държавни институции и след повторно гледане на делото в Софийския апелативен съд „Майчин дом“ беше осъден да изплати на Лидия Димитрова 90 000 лева. Младата дама пострада при падането на асансьор в болничното заведение през 2010 година, съобщиха от  Фондация “Асансьорна безопасност”, предаде bTV.

В решението си Софийският апелативен съд е записал, че причина за падането на асансьора, пълен с бременни жени и последвалия удар в дъното на шахтата се явява единствено неизправността на системата срещу свободно падане на кабината. Вещите лица са установили, че към датата на инцидента ограничителят на скорост е бил без пломба, което е нарушаване на техническите правила.

Съдът приема за правилно и заключението на експертите, че към датата на инцидента злополучният асансьор не е имал устройство за контрол на товара. Той е бил предвиден максимално за 6 души, но в него са качени между 10 и 12. По време на съдебното следствие се оказва, че СБАЛАГ „Майчин дом“ не е имала техническа документация за злополучния асансьор, а с такава се е снабдила едва след инцидента.

В решението на САС пише, че при инцидента Лидия Димитрова е била в седмия месец от своята бременност. След него тя е приета по спешност във ВМА. До раждането на своето дете, тя не е могла въобще да става, а два месеца след това не е могла да се движи сама, а още по-малко да се грижи за детенцето си.