Столична община предостави безвъзмездно терена за строежа на „Детска къща”

София има последователна политика по отношение на работата с хора в неравностойно положение, заяви Фандъкова

Столична община предостави безвъзмездно терена за строежа на „Детска къща”, който е малко над 1200 кв. м за срок от 10 години, за да може с усилията на всички да се изгради тази къща, в която да пребивават децата, които да получават своя истински дом от тук. Надяваме се за много кратко. 

Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община по време на символична първа копка на строежа по проект „Детска къща”, предаде „Фокус”. 

„През всичките тези години фондация „За нашите деца” събираха подкрепа, събираха я по най-добрия, професионалния и убедителния начин и за това всъщност сме днес тук. Столична община има последователна политика по отношение на работата с хора в неравностойно положение и особено децата, които са без родители”, заяви Фандъкова. Тя подчерта, че винаги се е възхищавала на работата на фондацията, с която Столична община работи в партньорски отношения.

„Това, което се случва тук, наистина е един пример за партньорство между институциите, които с отворени обятия се включи в този проект. Моето желание е децата, които нямат друг избор, много бързо под грижите на хората, които работят тук, да намират най-доброто, а това е семейството. Застанах зад каузата, зад търсенето на партньори и спонсори и продължавам да стоя зад нея. Днес се радвам, че Кристалина Георгиева лично е тук и се надявам, че с нейната подкрепа, с нейния авторитет ще продължим нататък”, каза още кметът на Столична община. 

Относно проектът Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета и човешки ресурси заяви:

„От страна на институцията, която аз представлявам искам да кажа, че сме много благодарни на българските власти, на социалното министерство, но най-вече на местните органи на властта и особено на Йорданка Фандъкова. Те прегърнаха идеята за извеждане на децата от домовете и я реализират много последователно. Няма значение дали е лесно или трудно време.Това е една от политиките на Европейския съюз, в която виждаме най-голяма последователност в действията и най-добри резултати”. Според нея нищо от това не би било възможно, ако хората не си подадат ръка. „Нашите деца са нашето бъдеще”, допълни Георгиева.

На събитието присъстваха и Савина Савова, кмет на район Възраждане и Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика. "Детска къща" е алтернатива на социалните домове и ще функционира по изцяло нов модел за България. В нея ще бъдат настанени между 6 и 8 бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. Те ще останат в здравословната среда на къщата, докато за тях се намери постоянно и сигурно семейство като за тях ще се грижи истинско семейство с подкрепата на екип от обучени специалисти.