Нов запис разплита изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов

От МВР пускат кадрите до седмица

Нов запис, с който са се сдобили от МВР, може да разплете изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, чиито следи се губят от 5 декември. Кадрите ще бъдат разпространени следващата седмица. Това съобщи главният секретар на МВР пред bTV.

„Имаме нова информация за изчезването на Петко Сертов. Искрено се надявам да е жив. Искам да подчертая, че ние не извършваме разузнавателни операции на гръцка територия. Свързали сме се съвсем официално с гръцките ни колеги”, обясни Лазаров. Той обясни, че няма данни Сертов да е отвлечен. Той не е изчезнал и против волята си поне от това, което се виждало на записите.
„Намерили сме още един запис, който ще покажем следващата седмица - как е в колата и я управлява сам. Може да се направи съвсем ясен извод, че Сертов не се е крил на гръцката граница", продължи Лазаров.
Вестник  Монитор съобщи, че към настоящия момент няма подадена информация от гръцка страна за местонахождението на Сертов. Преди дни стана ясно, че изчезналият бивш шеф на ДАНС е заминал за Гърция. Той е бил засечен да си купува цигари от един от фришоповете на границата с южната ни съседка. Това е един от
последните
кадри от камери
на видеонаблюдението, на които се вижда разузнавачът, преди да бъде обявен за общонационално и задгранично издирване.
От МВР обясниха, че са установили час по час къде се е движил Сертов в деня на изчезването си 5 декември. Първото видео, с което разследващите разполагат, е от камера в района на последния работодател на бившия дансаджия – фирмата „Обединени енергийни търговци”. Клипът е от 8,44 часа и на него се вижда как в този час Сертов влиза в сградата на дружеството, която се намира на ул. „Беловодски път” в Бояна в столицата. В 9,12 часа Сертов напуска работното си място и се прибира у дома. Следващото видео, с което разполага полицията, е от камера близо до дома на разузнавача, която го заснема как в 14,55 часа напуска дома си на бул. „Скобелев”. Друга камера го засича в 15,06 ч как тегли пари от клон на банка и ги обменя в съседното чейнджбюро. Парите са
4080 евро от купюри по 50 евро
Девет минути по-късно е засечен от видеонаблюдението да се движи пеша по бул. „Витоша”. След минута се качва на автомобила си – сребрист „Опел Астра”, модел 2009 г., СА 2987 РМ, който е бил оставен на паркинга до Малкото НДК. В 15,20 ч потегля с автомобила към Южния парк. След това следите му се губят до 18,01 ч, когато колата му е засечена на входа на Петрич откъм село Рибник. В 18,30 ч автомобилът е засечен на ГКПП Кулата. Там от него слиза човек, който на външен вид и по облекло прилича на Сертов, пазарува във фришопа и се качва отново в колата, където пали цигара, от пламъчето се вижда, че той е сам в нея.