Сливен: Над 4 000 деца са обхванати в превантивни програми срещу престъпността

Успешна година отчитат от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните

Реализирането на 13 превантивни програми в училищата в община Сливен, създаването и отпечатването за пръв път на „Сливенски буквар” и карта на забележителностите в община Сливен, са сред постигнатите резултати на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните тази година. Това е записано в отчета за дейността й през 2014 година, съобщават от община Сливен.
Сред постиженията на Комисията е изготвянето на програмен продукт – Регистър на учениците, включващ цялата необходима информация за всяко едно от децата в училище и евентуалните рискове, в които то може да попадне. В отчета се посочва още, че в Консултативен кабинет, намиращ се в комплекс „ПЕЧ” са осигурени ежедневни дежурства на логопеди, психолози, социални работници и педагози. Над 210 деца, семейства, учители, трети заинтересовани лица са потърсили консултация там.
Организацията приключва годината отново с намален брой възпитателни дела, сочат данните от отчета. Над 4 000 деца са обхванати в превантивни програми, а общо в превантивни мероприятия са обхванати над 2 000 деца, се казва информацията.

Според документа осъществени са нови превантивни програми и мероприятия, насочени към училищата от селата в общината- проведени са зонални турнири по футбол и последващ финал със значителен награден фонд. Общо 250 деца са обхванати с целогодишни занятия, осигурени са и футболни екипи за всички училища. Комисията е оказала съдействие и при реализирането на театрална постановка на ХГ „ Д. Дамянов”, посветена самоубийствата при подрастващите.
Част от работата на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните през тази година е ремонт на читалище в кв. „Надежда”за осигуряване на превантивни дейности с подрастващи, обособяването на футболно игрище на територията на квартала и на патрули за придвижването на децата от „Надежда” към 6-то и 8-мо училище в кв. „Даме Груев”.