Барозу: Русия вече не е световна сила

Китай заема мястото й, категоричен е бившият председател на ЕК

За Жозе Мануел Барозу Русия вече не е световна сила. Това заявява пред германския в. "Велт ам зонтаг" бившият председател на Европейската комисия.

„Китай заема мястото на Русия, като има несравнимо по-голяма мощ от Русия", коментира той.

Според него не е особено голям рискът икономическите проблеми на Русия да „подпалят чергата" на целия свят и да доведат до световна икономическа криза, като отбелязва като причина за това, че Русия не е кой знае колко интегрирана в световната икономика и в международния финансов ред.

Барозу изразява увереност, че ЕС има план за действие, който ще му позволи да се подготви за възможните последици от кризата в Русия.

Той споделя още, че Европейският съюз трябва да продължи сътрудничеството с Русия въпреки разногласията по повод украинската криза.

"Трябва да държим отворени каналите за диалог, да настояваме за политическо решение", отбелязва той. В същото време според него е ясно, че в обозримо бъдеще няма да се постигне решение на въпроса за присъединяването на Крим към Русия.

Жозе Барозу изтъква, че Русия трябва да разбере, че нейните действия (свързани с Украйна) са неприемливи и са свързани с определени разходи.

"Въпросът е принципен", подчертава бившият ръководител на ЕК, имайки предвид европейските санкции срещу Москва.