Седем посланици от ЕС с отворено писмо за съдебната система

Дипломатите подкрепят магистратите, които поискаха оставката на ръководството на Софийски градски съд

Седем посланици на държави от Европейския съюз в София заявиха в писмо подкрепата си за магистратите, които поискаха оставката на ръководството на Софийския градски съд, предаде БНР. Дипломатите защитиха и запазването на механизма на Еврокомисията за проверка на правосъдната реформа.

Посланиците на Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция и Холандия припомнят, че исканата оставка на председателя на СГС Владимира Янева и на двама от четиримата й заместници се подкрепя не само от 15 съдии в институцията, но и от 25 магистрати на Софийския районен съд, от Съюза на съдиите в България и десетки адвокати.
Повод станаха съмненията в компютърната система за случайно разпределение на делата и критиките на френския посланик Кзавие Лапер Дьо Кабан относно хода на съдебно дело срещу френска търговска фирма у нас.

Не сме ние хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая, но самият факт, че съдиите повдигнаха тези въпроси, е в полза на българската съдебна система и обществото, казват седемте посланици в писмото.

Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор, продължава текстът:
Магистратите ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи. Техните усилия трябва да бъдат признати, а мнението им - чуто.
Посланиците подкрепят и приетата от правителството Стратегия за реформа в съдебната система.

Те смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка на Еврокомисията не е просто вътрешен въпрос, на него не трябва да се гледа като на чуждо тяло или като на критики от чужбина.

Властите трябва да се възползват максимално от този процес, казват в писмото си представителите на австрийското, белгийското, британското, датското, финландското, френското и холандското правителство.