Румяна Бъчварова: ГЕРБ могат да управляват и като правителство на малцинството

Криза в управляващата коалиция няма, увери вицепремиерът

Имаме проблеми в управляващата коалиция, но криза няма. Това заяви в интервю за предаването „Тази сутрин" по bTV вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя изтъкна, че фактът, че дори по време на най-разгорещените спорове, всяка една от партиите е декларирала, че няма да напусне коалицията показва, че залогът за това да има правителство е много по-голям от това да се отива на нови избори. Върви се в посока, в която се решават проблемите. За първи път ние наистина имаме истинска коалиция с разписани приоритети. Отношенията в коалицията ставаха публично, посочи вицепремиерът.

Относно това, че реформаторите са се обидили, че не са участвали в обсъждането за пенсионната реформа, Бъчварова коментира, че в началото, когато е започнал процесът на формиране на коалицията, е имало ясно разбиране, че мандатоносителят запазва правомощията си да определя външната и финансовата политика. Това означава, че предложението за пенсионната реформа е в рамките на правомощията.
„Може би от наша страна имаше прекалено прибързване с това решение, но вътре в коалицията усещаме, че все още работим на различни скорости - хората, които са били в управлението и тези, които са нови", призна Румяна Бъчварова. Тя подчерта, че е факт, че има разбирателство в крайна сметка и след Нова година ще започнат разговорите по същество. Според Бъчварова това е достатъчно, за да се каже, че няма криза в коалицията.

Трудно успяваме да влезем в общ режим с партиите, които досега не са били в управлението и са запазили рефлекса на опозиция, въпреки че са в управлението. Успяваме с изключителна добронамереност и диалог да изясняваме всеки един проблем - кой къде сгрешил. Чуваме се, виждаме се и решаваме проблемите по същество, подчерта тя.
Всички разговори и аргументи, след като е било внесено предложението за пенсионната реформа, са ставали пред очите на гражданите и медиите, това е достатъчна прозрачност.
На въпрос какво ще се случи, ако някой от коалиционните партньори оттегли подкрепата си и излезе от коалицията, Румяна Бъчварова отговори, че има няколко варианта. Предсрочните избори обаче не са един от първите. По Конституция има много възможности пред управлението. Кабинетът може да продължи като правителство на малцинството. Може да потърси и друга партия, но нови коалиционни разговори няма да се провеждат.

Запитана ще останат ли на всяка цена в управлението, дори с подкрепата на ДПС, тя посочи, че отговорът е в политиките и решенията, които трябва да се вземат, но не иска да дава крайни отговори. ГЕРБ са доказали, че следват определени принципи и са избрали трудния път пред лесния, а именно да се коалират с ДПС или БСП.
ДПС е от партиите в парламента. Това, че не ги избрахме за участник в това правителство не означава, че ние ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес. Това е партия, която представлява значителна част от българските граждани и има право да се солидаризира с едно или друго управленско решение. Това в никакъв случай не означава коалиция. Залогът да има правителство е много висок - спокойствие на гражданите, доверие от страна на инвеститорите, подчерта вицепремиерът.

Относно призива на седем посланици властта да се заеме с истински реформи в съдебната система, Румяна Бъчварова коментира, че последните събития са откроили всички проблеми в съдебната система, за която всички си дават сметка - и обикновените граждани, и политиците.
Ключов момент в разговорите за съставяне на кабинет беше реформата в съдебната система. Четирите партии имаме общо мнение по този въпрос. Подкрепяме стратегията за съдебната реформа. Тя е на това правителство. Беше представена в парламента и продължава нататък, посочи вицето. По думите й, реформата в съдебната система е един от възлите, които трябва да бъдат разплетени, за да се продължи натам. Сигналът, който изпращат посланиците е тревожен. Тя отказа да дава оценка на независимата съдебна власт.