Стаи за клошарите осигурява Община Стара Загора

Предвид очакваното в следващите дни застудяване, бездомните хора могат да получат временен подслон

Както през последните няколко години, в Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани са отделени стаи, в които при минусови температури ще бъдат настанени желаещите бездомници от Стара Загора. Това съобщиха от Община Стара Загора.

Ако там местата се запълнят, има възможност за използване на известно количество места в Дома за възрастни с физически увреждания в Стара Загора.
За периода, в който тези 10-15 човека ще бъдат подслонени, им се осигуряват храна, дрехи, медицинско обслужване и необходимото внимание", каза д-р Антония Тодорова, началник на отдел "Здравеопазване и социални дейности".

От миналата година на територията на МБАЛ "Проф. д-р Киркович" е ремонтирана и обзаведена сградата, в която ще се помещава Центърът за временно настаняване. Капацитетът е за 15 души. Общината два пъти е кандидатствала за осигуряване на държавни субсидии, необходими за издръжка на базата, ползвателите и обслужващия персонал, но досега няма положително решение.

По данни на Дирекция "Социално подпомагане" в областния град без подслон са около 15 души, които са избрали този начин на живот. Въпреки направените им предложения за легализиране, т.е. за изваждане на лична карта и други документи, започване на работа и пр., те не желаят да променят начина си на живот.