Полицейски синдикат иска оставки заради катастрофата

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоя за оставки заради тежката катастрофа при с. Горно Ябълково тази нощ, при която загина служител на гранична полиция, а други 14 бяха ранени.
В декларация от полицейския синдикат настояват да бъде проведено пълно, бързо, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента.
"Да бъдат установени всички виновни длъжностни лица, които с действията или бездействието си са допринесли за това нещастно развитие на ситуацията и да им бъде потърсена дисциплинарна, а при наличие на данни за престъпление - и наказателна отговорност", посочват от федерацията. От там искат също отговорните за случая да подадат незабавно оставки.
От СФСМВР настояват и ръководството на Министерството на вътрешните работи да оповести публично доклад, изготвен през ноември тази година от комисията за проверка на условията по границата с Турция. От там посочват, че описаните в доклада проблеми продължават да съществуват, а ръководството на МВР трябва да посочи причините за това.
Настояват и в най-кратък срок ведомството да излезе с програма със спешни мерки,
насочени към минимизиране на риска от повторение на подобни инциденти.
В декларацията си от полицейския синдикат поднасят съболезнования към семейството на загиналия служител на "Гранична полиция" и изразяват надежда за скорошно оздравяване на шестимата ранени полицаи, които са настанени в болница.