Четирима депутати напуснаха „България без цензура“

Те остават в ПГ на Български демократичен център

Четирима депутати от България без цензура - Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности.
Те обаче остават неразделна част от парламентарната група Български демократичен център, съобщават от пресцентъра на групата.
Уточнява се, че четиримата си тръгват от ББЦ доброволно, по реда на чл. 11, ал.1 от устава на партията.

Припомняме, преди коледните празници ръководството на ПГ се разграничи от лидера на ББЦ Николай Бареков и обяви, че всички бъдещи него изказвания са лично мнение. В отговор Бареков напусна ръководството на коалицията, обединяваща няколко партии в рамките на ББЦ, а в парламента - на БДЦ.
Малко преди тези събития пък партията неочаквано бе напусната от Росен Петров.
„Оставам в групата (парламентарната, б.р.), защото съм поел ангажимент към избирателите си в област Пазарджик - ще работя, за да изпълня обещанията, които дадох. В групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа", казва един от новонапусналите Христо Тодоров, цитират от пресцентъра на БДЦ.

В декларация, изготвена от Тодоров и друг от напусналите - Борислав Иглев, се дава малко повече светлина около мотивите за напускането.
На първо място се посочва поведението на Николай Бареков, който представял собственото си, често променящо се мнение като позиция на депутатите.
Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група, заявяват двамата.
Според тях това създавало затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция и обезсмисля личната инициатива и отговорност на депутатите.

Съобщава се също така и за упражняван натиск върху народните представители, което пречи на ББЦ да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин.
Липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите. Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели, се казва още в декларацията.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен