Обещаха на шивачките от Калофер работа за 7,4 млн. лв.

Протестите им се отлагат

Поръчки за 7.4 милиона лева отиват при шивачките от  калоферския клон на „Интендантско обслужване” ЕАД  през 2015 и 2016 година. Очаква се, че Министерството на отбраната ще възложи на завода ушиването на полеви и строеви униформи на Българската армия без процедура по сега действащия Закон за обществените поръчки. Още в първия работен ден на новата година между ръководството на държавното дружество „Интендантско обслужване” и Министерството на отбраната ще бъде подписано споразумение за тези поръчки, заяви изпълнителният директор Ганчо Караджов.
В същото време вече са в ход процедури за промяна на Закона за обществените поръчки, които да позволят на министерствата и други ведомства да възлагат поръчки на 100% държавни дружества, които са под тяхно ръководство. Става въпрос за приемане на законодателна промяна в ЗОП, според която вече няма да се изисква от държавните предприятия 80% от годишния им оборот да е формиран от държавни поръчки. Промяната вече е инициирана от министъра на отбраната Николай Ненчев чрез предложение до министъра на икономиката Божидар Лукарски, който пък внася предложенията за промените в парламента, обясни Караджов.
След близо 18-месечно затишие, съпътствано от обещание за голяма поръчка на стойност 3 978 000 лева, ден пред Коледа шивачките от Калофер отново решиха да се борят за работа, като блокираха подбалканския път София-Бургас. Страхуваме се, че следващата година може да останем без работа, обобщи Елена Георгиева, главен технолог в калоферския завод. Имахме обещание, че с измененията на Закона за обществените поръчки предприятието ни ще получи директно договори за работа през 2014 година на обща стойност 3 970 000 лева. Вместо това бе проведен търг и поръчката бе дадена на частна фирма, която няма нашите възможности да я изпълни, заяви Елена Георгиева./Марица.бг