Проф. Пимпирев: Очакваме да открием форми на живот от преди 1 млн. години

В Антарктида се крият изключително важни тайни за науката и цялото човечество

Под дебелия лед на Антарктида има езера, в които очакваме да открием форми на живот от преди един милион години. Това каза в интервю за „Фокус“ проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции.

По думите му, 94 % от Антарктида е покрита с лед и са проучени предимно скалните разкрития. „На континента има ледени равнини, при които земята се намира под 4 – 5 км лед. Под този лед на много места се откриха езера с големина, колкото на езерото Байкал или Онтарио. Езерата, които сега се намират под 5 км лед, са се образували преди един милион години. Очаква се там да се открият бактерии, форми на живо. Ледът над тази вода се образувал преди един милион години”, разказа проф. Пимпирев. Той посочи, че в Антарктида се крият изключително важни тайни за науката и цялото човечество.
Проф. Пимпирев отбеляза, че за пръв път именно в Антарктида се e открило, че озоновият слой, който ни предпазва от ултравиолетовото лъчение на слънцето, убийствено за живота, изтънява.

„Взеха се мерки, забрани се произвеждането на фреони, които разграждат кислорода и озоновия слой. В момента той се възстановява. Там е „кухнята на времето”, там най-ярко се усещат климатичните промени. Затова усилията на всички учени, включително и на българите, и на техните чуждестранни колеги са насочени към проблемите на изучаване на климата именно в Антарктика. Това е част от глобалната климатична система на Земята”, допълни още проф. Пимпирев.