Мястото, където загина Паоло, и до днес не остава без цветя

7 месеца след трагичната смърт на детето, старозагорци го почитат с играчки и цветя

Тежкият инцидент стана на 2 юни 2014г. в района на кръстовището между улиците "Цар Симеон Велики" и "Кольо Ганчев" - място, което старозагорци от години знаят като пешеходна зона, пише 24 часа. Паоло е бил на разходка с родителите си и сестра си - близначка, когато е пометен от мощния джип на бизнесмена Георги Сапунджиев.
Трагичната смърт на 4-годишното дете се превърна в едно от ключовите събития на 2014 г. в Стара Загора. Тя провокира неподозирана обществена енергия и породи масово недоволство както от законите в страната, така и от действията на институциите в този случай. В памет на Паоло и с настояване да се спазват законите в страната, заралии проведоха редица граждански инициативи - походи, мълчаливи протести. Преди да удари детето, Сапунджиев е нарушил пътен знак, който забранява на автомобилите да навлизат на това място и от двете посоки, за да направи маневра и завие в обратна посока. Нарушаването неприкосновеността на пешеходната зона е твърде често явление, коментират местните и именно безнаказаното й погазване, провокира у местните гняв и болка, които те изляха в граждански инициативи с настояване за по-строги наказания за убийците на пътя.
Алкохолната проба на шофьора се оказа отрицателна. Иначе в съдебната зала стана ясно, че Георги Сапунджиев не е от най-дисциплинираните шофьори - през последните години за различни прегрешения на пътя, но не и за употреба на алкохол, той натрупал 5 наказателни постановления и една глоба по фиш. В съда Сапунджиев призна вината си. Шофьорът бе осъден за причиняване на смърт по непредпазливост на кръстовище, а не на пешеходна пътека, както бе първоначалното обвинение. В този случай вече законът предвижда по-леко наказание - от 2 до 6 години лишаване от свобода.
Сега Апелативен съд Пловдив трябва да реши дали наложената на първа инстанция присъда от 40 месеца затвор отговаря на деянието на 45-годишния шофьор на злополучния джип Георги Сапунджиев. Съдът в Пловдив ще насрочи дата за делото, когато станат готови мотивите за присъдата на Окръжния съд в Стара Загора. Второ дело в Пловдив ще има, защото жалби срещу произнесената на 21 ноември от състав на Старозагорския окръжен съд депозираха както адвокатите на родителите на детето Красимира и Иван Иванови, които са частни обвинители в процеса, така и на ответника Сапунджиев.