Затопля се, но идва опасно силен вятър

Жълт код за 14 области!


От 3 януари започва краткотрайно затопляне, което обаче ще е съпроводено с опасно силен вятър. Обявен е жълт код за 14 области в събота. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Пловдив и Пазарджик.
Поривите на западния вятър ще стигат до 80 километра в час.
Слънце ни чака събота над западната половина от страната, докато над източната ще е облачно. Температурите ще се повишат, но не осезаемо, тъй като северозападният вятър пак ще се усили. Валежи не се очакват.
В неделя ще остане ветровито и пак ще започне да нахлува студен въздух. Небето ще е покрито с облаци и на места слабо ще превали. Това ще предизвика проблеми в неделя (4 януари) вечерта, когато пътните настилки в планинските райони ще замръзват заради понижаващите се температури.
В понеделник повече облаци ще има над западните райони и ще прехвърчи сняг. Ще остане ветровито, а вече ще е и по-студено.
Във вторник в западната половина от страната вятърът ще отслабне, докато в източната отново ще се усили. Ще е облачно и ще превалява слабо.
От АПИ напомнят, че преди да предприемете пътуване в страната е важно да се информирате за пътната обстановка. Точни данни за това може да откриете на сайта на агенцията – www.api.bg, както и на дежурния телефон в ситуационния център - 0700 130 20.
От КАТ призоват хората, които ще се прибират след празниците в столицата, да тръгнат по-рано и да не чакат късните часове.