Хасковлия възстанови със собствени средства военна реликва

Оградата от щикове в с. Конуш била ограбена и разпродавана

Благодетел от Хасково въстанови войнска реликва в местното село Конуш. Благодарение на 38-годишният Йрдан Анастасов оградата от щикове на пушки Бердан, която опасва местната църква, крадена и осквернявана с години от злосторници, оново е в цялостния си вид, пише "Стандарт".

Всичко започва когато Йордан Анастасов, който живее в Германия, научава от медиите за осквернената войнска реликва. Той решава да направи всичко възможно, за да върне вида й от момента, в който е построена през 1941 година. Тогава с помощта на разквартирувания в Конуш Шопски полк, щиковете са събрани от войниците и само за няколко седмици оградата на църквата е направена. Щиковете са на пушки, използвани в Руско-турската и Сръбско-българската и Балканската войни.

Така Йордан, чието хоби е историята, а страстта му - колекционирането на хладни оръжия, прави връзка с други колекционери от форум „Милитария". С помощта им проследяват укционите в интернет и така попадат на щик от пушка Бердан с начална цена от 20 лв. Откупуват го за 28 лева.

Когато го отнася в с. Конуш Йордан разбира, че е попаднал точно на оригинален щик, отрязан от оградата на църквата.

По откупения щик в димитровградска частна леярна отливат и останалите 21 липсващи. Правят и 4 резервни.

„Тази история си е наша,особено във времената, в които живеем ако няма хора, които да я съхранят, оставаме безпаметни. А едни народ без памет- загива.", обяснява действията си 38-годишният Йордан Анастасов.

„България 1300 години е жива благодарение на такива хора като Данчо. Той няма връзка със с. Конуш, просто е родолюбец", с благодарност за стореното и възстановената ограда коментира постъпката на младия мъж секретарят на дружеството на запасните офицери в селото Марчо Латунов.